LONDON – Banka Engleske (BoE) je povećala danas program kupovine korporativnih obveznica za 100 milijardi funti (111 milijardi evra) u nastojanju da ojača podršku britanskoj ekonomiju pogođenoj krizom korona virusa.

S ovim povećanjem će ukupan obim kupovina centralne banke Ujedinjenog Kraljevstva dostići iznos od 745 milijardi funti (826 milijardi evra), prenosi CNBC.

Banka Engleske, kako se navodi, nastoji da izbjegne spuštanje referentne kamatne stope na negativnu teritoriju, i umjesto toga je odlučila zadržatii ključnu kamatu na kredite na 0,1 odsto. Od početka pandemije ta kamata je smanjena dva puta sa nivoa od 0,75 procenata.

Funta je nakon odluke BoE o povećanju kupovine obveznica ojačala za oko 0,1 posto prema dolaru, što su analitičari i predviđali.

Stopa prinosa od 10-godišnje državne hartije od vrijednosti je nakratko pala na jednomesečni minimum od 0,16 odsto, nakon čega se oporavila na malo iznad 0,215 procenata.

Indeks Londonske berze FTSE 100 je blago povećao gubitke tokom trgovanja, spustivši se za 0,7 procenata poslije objave saopštenja Banke Engleske.

Najnovija odluka BOE-a dolazi usljed nastojanja da se britanska privreda oporavi od nevđenog pada od 25 procenata tokom marta i aprila, zbog vanrednih mjera uvedenih s ciljem zauzdavanja pandemije koje su blokirale ekonomsku aktivnost.

Ujedinjeno Kraljevstvo je peta najteže pogođena zemlja na svijetu pandemijom Kovid 19, sa više od 300.700 potvrđenih slučajeva zaraze i više od 42.200 smrtnih ishoda, prema podacima Univerzitetu DŽons Hopkins, navodi CNBC. (Tanjug)