BEO­GRAD – In­ves­ti­to­ri ši­rom svi­je­ta su upla­še­ni, in­de­ksi na ber­za­ma po­no­vo su sva­ko­dne­vno u crve­nom, a ci­je­na naf­te, ko­ja se počela opo­rav­lja­ti, po dru­gi put je kre­nu­la u mi­nus.

Ovo su vi­jes­ti na ko­je smo sa­mo nakrat­ko za­bo­ra­vi­li i is­te smo čita­li u fe­bru­aru, ne­po­sre­dno pri­je pro­gla­še­nja pan­de­mi­je vi­ru­sa ko­ro­na. Ne­mo­guće je on­da ne za­pi­ta­ti se ša­lju li nam svjet­ske ber­ze znak o do­las­ku dru­gog ta­la­sa vi­ru­sa i no­ve eko­nom­ske kri­ze!?

Na naj­većoj svjet­skoj ber­zi na Wall Stre­etu, na­kon tri da­na snažnog ras­ta, in­de­ksi Dow Jo­nes i S&P 500 pa­li su jer ras­tu stra­ho­vi ula­gača zbog snažnog ras­ta bro­ja za­raženih vi­ru­som ko­ro­na u naj­ma­nje šest sa­ve­znih država SAD. Ras­te i broj ne­za­po­sle­nih u SAD, a ame­rički ber­zan­ski in­de­ksi go­to­vo da su sva­ko­dne­vno u mi­nu­su za ba­rem je­dan od­sto.

Na azij­skim ber­za­ma ra­no u pe­tak se trgo­va­lo opre­zno, što ta­moš­nji me­di­ji tu­mače rečeni­com da su spla­snu­le na­de in­ves­ti­to­ra u opo­ra­vak pri­vre­de. Ula­gače bri­nu i vi­jes­ti iz Ki­ne, gdje je zbog no­ve po­ja­ve vi­ru­sa ot­ka­za­no vi­še od hi­lja­du le­to­va, za­tvo­re­ni su ne­ki di­je­lo­vi Pe­kin­ga, kao i ško­le.

“Vraća se za­bri­nu­tost u ve­zi sa zdrav­stve­nom si­tu­aci­jom, pa je spla­snuo op­ti­mi­zam u ve­zi sa pri­vre­dnim opo­rav­kom”, re­kao je Jo­zef Sro­ka, di­re­ktor u kom­pa­ni­ji “No­va­Po­int”.

U fir­ma­ma “Mit­su­bis­hi” i “Mor­gan Stan­ley Se­cu­ri­ti­es” kažu da su ula­gači vje­ro­va­li u opo­ra­vak u pe­ri­odu od ju­la do sep­tem­bra, ali da sa­da ma­lo vje­ru­ju u ta­kav sce­na­rio.

Zbog pan­de­mi­je vi­ru­sa ko­ro­na svjet­ske ber­ze su sre­di­nom mar­ta pa­le na is­to­rij­ski naj­niže ni­voe. In­de­ksi, ko­ji mje­re vri­je­dnost akci­ja, gu­bi­li su ta­da ve­oma brzo i vi­še od 25 od­sto vri­je­dnos­ti. Ipak, za­hva­lju­jući ve­li­kim fis­kal­nim i mo­ne­tar­nim pod­sti­caj­nim mje­ra­ma vlas­ti ši­rom svi­je­ta na­do­kna­di­le su ve­li­ki dio pret­ho­dnih gu­bi­ta­ka i in­de­ksi su se vra­ti­li na pri­bližne ni­voe kakve su imali ra­ni­je.

“Pra­ktično, u vre­me ka­da je vi­rus vla­dao ši­rom sve­ta, in­de­ksi su brzo pa­da­li. Ka­da je vi­rus počeo da je­nja­va, ber­ze su kre­nu­le prema go­re. In­de­ksi su se ta­ko vra­ti­li na pri­bližne ni­voe od pre kri­ze. Međutim, taj rast ni­je bio ba­zi­ran na re­al­nim po­ka­za­te­lji­ma po­slo­va­nja pri­vre­de, već na očeki­va­nji­ma da će se pri­vre­da brzo opo­ra­vi­ti i to na vrlo op­ti­mis­tičnim očeki­va­nji­ma. Sa­da su se po­ja­vi­li stra­ho­vi da opo­ra­vak ipak neće ići ta­ko brzo i on­da su in­de­ksi ne­što pa­li. Ali za ova­kva vre­me­na to ni­je ve­li­ki pad, jer izno­si od tri do pet od­sto”, kaže Bra­ni­slav Jor­gić, vla­snik bro­ker­ske kuće.

Tre­ba, ka­ko kaže, ima­ti u vi­du da sta­nje na ber­za­ma an­ti­ci­pi­ra bu­duće do­gađaje u pri­vre­di.

“Sva­ka­ko se ra­di o vrlo tur­bu­len­tnim vre­me­ni­ma i in­de­ksi će ići do­le-go­re u za­vi­snos­ti od in­for­ma­ci­ja oko ra­zvo­ja pan­de­mi­je. Re­al­no je očeki­va­ti da in­de­ksi pa­da­ju ili ras­tu od pet do 10 od­sto u na­re­dnom pe­ri­odu, a sve u za­vi­snos­ti od in­for­ma­ci­ja u ve­zi sa ra­zvo­jem vi­ru­sa”, na­vo­di Jor­gić.

Pro­fe­sor Beo­grad­ske ban­kar­ske aka­de­mi­je Zo­ran Gru­bi­šić objaš­nja­va da su os­ci­la­ci­je nor­mal­ne ka­da je te­ško pre­dvi­dje­ti šta će se de­si­ti.

“Ce­ne akci­je na ber­za­ma mo­ra­ju da ukal­ku­li­šu sve mo­gućnos­ti, pa ta­ko i ri­zik. Mo­ra­ju da bu­du opre­zni, pos­to­ji strah i na ber­zi se to oseća. Za­to in­de­ksi idu go­re-do­le i to je očeki­va­no u ova­kvom tre­nut­ku ka­da ni­ko ne može sa si­gur­nošću da tvrdi šta će da­lje bi­ti”, kaže Gru­bi­šić.

S tim je sa­gla­san i nje­gov ko­le­ga i eko­no­mis­ta Ma­li­ša Đukić, ko­ji is­tiče i da je vrlo važno u kom pe­ri­odu se po­sma­tra pad in­de­ksa jer ako je u krat­kom pe­ri­odu to možda i ni­je re­pre­zen­ta­ti­vno, osim uko­li­ko su ve­oma oš­tri pa­do­vi.

“Nei­zve­sno je u kom sme­ru će pan­de­mi­ja u zdrav­stve­nom smi­slu da se kreće, ali ta nei­zve­snost, pre­dviđanja i očeki­va­nja već su sas­ta­vni deo for­mi­ra­nih ce­na na ber­za­ma. Ce­ne se za­sni­va­ju na očeki­va­nji­ma, i ako pos­to­ji bo­ja­zan to je već re­fle­kto­va­no u ce­na­ma akci­ja. Ako usled po­vo­ljnih ves­ti očeki­va­nja u po­gle­du kre­ta­nja za­ra­ze spla­snu, to se odmah re­fle­ktu­je i na ce­ne na ber­za­ma i na in­de­kse”, objaš­nja­va Đukić.

(Agen­ci­je)