VELENJE – Proizvođač kućnih aparata “Hisense Gorenje” odlučio je da osnuje globalni istraživačko-razvojni centar za kuhinjske aparate i mašine za posuđa za celokupnu “Hisense” grupu u Velenju u Sloveniji.

“To znači da će interni razvojni tim biti zadužen za cjelokupni razvoj tehnologije i uređaja”, saopštila je kompanija, prenosi slovenačka agencija STA, konstatujući da je to važan korak, jer je do prošle godine “Hisense Gorenje” samo razvijalo proizvode za fabrike u Evropi. Izvršni potpredsjednik za istraživanje i razvoj u “Gorenju”, Boštjan Pečnik, napomenuo je da kompanija ima pristup naprednoj tehnologiji pametnih uređaja kao deo grupe “Hisense” i da će takođe tražiti “nove mlade tehničke talente”. “Hisense Jurop” zapošljava oko 360 stručnjaka za istraživanje i razvoj, od čega 290 u Sloveniji.

Ipak, kineski vlasnici “Gorenja” najavili su otpuštanje u aprilu.

Početkom juna otpušteno je 46 zaposlenih iz kompanije “Hisense Gorenje Jurop” iz Ljubljane, ali najviše otpuštanja planirano je u proizvodnji u Velenju, gde bi više od 300 ljudi trebalo da ostane bez posla.

Konačna brojka trebalo bi da bude poznata sledeće nedjelje.

Ipak, “Hisense” je u junu odlučio da pokrene proizvodnju televizora u svojim proizvodnim pogonima u Velenju. Proizvodnja TV-a trebalo bi da počne početkom 2021. godine, tako da bi dio otpuštenih radnika mogao da bude zaposlen tamo, piše STA.