BANJALUKA – Najveći evropski prevoznik, Ryanair, ove će zimske sezone pokrenuti novu liniju iz Geteborga za Banjaluku i otvoriti operacije između Beča i Pule u ljeto 2021.
Letovi između drugog najvećeg grada Švedske i Bosne i Hercegovine započeće 25. oktobra i odvijat će se dva puta sedmično, svakog četvrtka i nedjelje piše EX-YU Avaiation.

Kao što je ranije saopšteno, grupa Ryanair krajem oktobra uvodi operacije iz Beča i Bergama u Banjaluku, nadopunjavajući postojeće usluge iz Charleroija, Memmingena, Hahna i Berlina. Međutim, operacije u Hahnu biće prekinute od 30. novembra nakon što je aviokompanija odlučila zatvoriti svoju bazu tamo zbog spora oko plaćanja pilota, dok se usluga za Berlin neće nastaviti do sljedeće ljetne sezone, u martu.

Ryanair je prethodno Banjalukom obavljao letove iz Skavsta. Međutim, ruta je prekinuta nakon zatvaranja baze kompanije u švedskom gradu.

Aerodrom Banjaluka nedavno je saopštio da pregovara s aviokompanijama o uvođenju novih ruta. Prije pandemije virusa korona, aerodrom je rekao da je ciljao na tri nove rute u 2020. godini i na 35-postotni rast putnika.

Aerodrom Banjaluka je u 2019. godini prevezao 149.966 putnika i zabilježio međugodišnji rast od 314 posto. Trenutno Banjaluku opslužuju Ryanair iz Charleroi-a i Hahn-a, Air Serbia iz Beograda, kao i Freebird Airlines iz Antalije koji obavlja ljetne karte.