SIDNEJ – “Quantas airways” je upozorio da zatvaranje državnih granica ozbiljno sputava oporavak domaćeg vazduhoplovnog tržišta, što će, uz smanjenje međunarodnih letova, za posljedicu imati značajan gubitak u tekućoj finansijskoj godini.

Australijska avio-kompanija je objavila danas da je u fiskalnoj godini završenoj 30. juna, zabilježila neto gubitak u iznosu od 1,96 milijardi australijskih dolara (1,41 milijardi američkih dolara), prenosi Rojters.

To jedan od najvećih gubitaka koje kompanija ikada imala, do kojeg je doveo pad vrijednosti “Quantas”  ulaganja u akcije i drugu imovinu, kao i troškovi restrukturiranja kako bi se lakše prebrodila kriza korona virusa.

Glavni izvršni direktor Alan Džoj je izjavio da su uslovi na tržištu najgori u 100-godišnjoj istoriji “Quantasa”  i da je potreban nacionalni vremenski okvir o tome kada države mogu da otvore granice kako bi se pojačali domaći letovi.

“Ne kažemo – otvorite granice blanko, već dajte pravila u kojima ćete reći šta je to što morate da vidite da bi se te granice otvorile“, rekao je on.

“Quantas”  u avgustu obavlja tek 20 posto od uobičajenog broja letova u domaćem saobraćaju, ali kaže da bi to moglo da poraste na više od 75 procenata kada bi sve države u Australiji ponovo otvore granice, prije međunarodnih.

Najveći neto gubitak do sada, od 2,84 milijardi australijskih dolara, “Quantas”  je iskazao 2014. godine, zbog čega je pokrenuo veliko rezanje troškova što je rezultiralo time da u naredne četiri godine bilježi snažne godišnje profite od oko 900 miliona australijskih dolara.

Kompanija je u junu objavila da planira da smanji radnu snagu za najmanje 20 odsto, što je oko 6.000 radnih mjesta. (Tanjug)