ZAGREB – Potpredsjednik hrvatske vlade i ministar finansija Zdravko Marić saopštio je danas da ukupni troškovi budžeta vezani za pandemiju Kovid-19 iznose, prema preliminarnim podacima, 21 milijardu kuna (2,78 milijardi evra).

Marić je, na prvoj sjednici vlade poslije ljetnje pauze, iznio podatke da su u prvih šest meseci ove godine budžetski prihodi dostigli 60,4 milijardi kuna (8,01 milijardi evra), rashodi 77,1 milijardi kuna (10,22 milijarde evra), dok je deficit budžeta 16,7 milijardi kuna (2,21 milijarde evra), prenosi Hina.

Od početka izbijanja pandemije do juče, kako je rekao, zabilježeno je 17 milijardi kuna manje fiskalnih računa (2,25 milijardi evra) u odnosu na isti period prošle godine.

Marić je objasnio da su ti podaci bitni jer fiskalizacija pokriva gotovo trećinu prometa u ekonomiji.

Prema njegovim riječima, sve potrebe za finansiranjem ove godine, odnosno velika većina njih, u potpunosti su ispunjene, tako da, kaže, postoji spremnost za sve izazove koji će usljediti.

Najavio je da će Državni zavod za statistiku narednih dana objaviti podatke o BDP-u za drugo tromjesečje, kada će se vidjeti koliko iznosi privredni pad, i da će vlada početkom septembra izaći s novim, ažuriranim projekcijama za 2020. u smislu BDP-a i ključnih činilaca.

Marić je rekao da se radi i na pripremama budžeta za 2021., ocjenivši da je to izuzetno važna godina u kojoj bi prema svim projekcijama trebalo da krene oporavak.

Dodao je, međutim, da teško da će u idućoj godini biti dostignut i pun oporavak.