LONDON – Dolar se oporavio danas sa dvogodišnjeg minimuma nakon objave zapisnika sa prošlog sastanka Federalnih rezervi (FED) u kojem je nagovještena moguća korekcija monetarne politike, što je navelo investitore na masovna kratkoročna ulaganja u američku valutu.

To je rezultiralo najvećom jednodnenim rastom dolara od juna, prema podacima kompanije za praćenje finansijskih podataka Refinitiv.

Dolarski indeks, koji prati vrijednost zelene novčanice prema korpi rivalskih valuta, skočio je noćas sa dvogodišnjeg minimuma za 1,0 posto, na 92,12 poena, a na jutrošnjem trgovanju u Londonu je povećao dobitak na 92,90 poena, izvještava Rojters.

Na berzi se uveliko spekuliše da će FED usvojiti prosječnu targetiranu stopu inflacije i nastojati da pogura inflaciju iznad 2,0 posto, ili da će ramatrati ograničenje prinosa na državne obveznice u okviru šireg preispitivanja politike.

Zapisnik je bio neodređen u vezi s tim pitanjima, jedino se konstatuje da „veliki broj“ članova FED-a smatra da bi bilo korisno u nekom trenutku objaviti saopštenje o revidiranoj strategiji monetarne politike, ali se ne navode bilo kakvi detalji ili rokovi.

“Sve u svemu, slika će jednom postati jasna: ekonomija je u ozbiljnim teškoćama zbog virusa; FED neće podizati kamate još dugo, dugo; i u nekom trenutku će to jasno pokazati novim setom ciljeva, namjera i strategije…”, napisao je Majkl Everi, strateg u Rabobanci.

Evro, najveći dobitnik slabljenja dolara – spustio se ispod 1,19 dolara trgujući se na nivou od 1,1856 .

Britanska funta je pala za četvrtinu procenta na 1,3078 dolara.

Dolar je takođe skočio prema janapskom jenu za oko 0,7 posto, na 106,00 jena, navodi Rojters.