ŠANGAJ/PEKING – Preduzeće Brilijans Otomotiv Holdings, kineski partner u zajedničkoj firmi sa njemačkim BMW-om, saopštilo je da će njegova matična kompanija Huaćen Otomotiv Grupa možda ući u stečaj pošto je jedan povjerilac podnio takav zahtev kineskom sudu.

Huaćen, u vlasništvu vlade provincije Lijaoning, prošlog mjeseca nije isplatio obaveze povjeriocima po osnovu obveznice od milijardu juana (151,88 miliona dolara), pridruživši se rastućem broju državnih firmi koje kasne sa plaćanjem obaveza, što je uzdrmalo povjerenje investitora i uznemirilo aktere na tržištu duga u Kini, prenosi Rojters.

Kompanija se suočava sa stečajem nakon što je firma Gedži Automobilske Tehnologije podnijela zahtjev Narodnom sudu za posredovanje u Šenijangu za restrukturiranje Huaćena, naveo je Brilijans u informaciji objavljenoj na Hongkonškoj berzi.

Još je neizvjesno da li će sud odobriti taj zahtjev, dodaje se u informaciji.

Držaoci obveznica smatraju da bi stečaj Huaćena bio obeshrabrujući, jer bi iz tog procesa na kraju dobili manji povrat novca.

Huaćenov stečaj bi imao mali uticaj na rad Brilijansa, ali bi mogao da poremeti planove za privatizaciju kompanije, ocjenjuje brokerska kuća Daiva Kepital Markets.

Predstavnik Huaćena odbio je komentar, dodaje britanska agencija.