LJUBLJANA – 69,57 posto dionica Poslovnog sistema Mercator danas je prebačeno s Agrokora d.d. na Fortenova grupu, čime je Mercator postao integralni dio poslovnog područja maloprodaje Fortenova grupe, koja je sada vlasnica 88,1 posto Mercatora.

Prinos dionica Mercatora odvijao se istovremeno s refinansiranjem Mercatorovog zaduženja kod 55 banaka od strane Fortenova grupe, u ukupnom iznosu od 385 miliona evra.

“U saradnji sa svojim kreditorima HPS Partners i VTB-om, Fortenova grupa osigurala je potrebna sredstva te u cijelosti zamijenila navedeni Mercatorov dug i na taj način osigurala neometan prenos vlasništva Mercatora s kompanije u stečaju na stabilnu kompaniju, konsolidovane vlasničke i vjerovničke strukture”, saopšteno je iz Fortenova grupe. Maloprodajna mreža Fortenova grupe od danas se sastoji od oko dvije i po hiljade prodajnih mjesta Mercatora i Konzuma s ukupno 39.000 radnika koji rade na pet tržišta u regiji s gotovo 20 miliona stanovnika.

Agrokor je dionice Mercatora stekao 2014. godine, no Mercator do danas nije bio operativno integrisan u poslovanje svoga vlasnika.