“Robinhood” ne pristaje da privlači pažnju javnosti od početka ove godine. Poslije afere sa akcijama kompanije GameStop, koje su mali ulagači masovno kupovali preko ove online platforme za trgovinu papirima od vrijednosti u pokušaju da naude velikim investicionim fondovima, prije nekoliko dana joj je zvanični finansijski regulator izrekao najveću novčanu kaznu u istoriji Wall Street trgovanja.

No, kompanija “Robinhood Markets” ipak ide korak dalje uprkos prašini koja se diže. U registracionom listu dostavljenom SEC, predlaže se da berzanski tiker HOOD, piše između ostalog, a prenosi Financial Times.

Prema zvanično objavljenom obrascu S-1, finansijsko stanje kompanije je veoma zdravo. U kalendarskoj 2020. godini ostvaren je rast prihoda od čak 245 odsto, sa 278 na 959 miliona dolara.

S druge strane, neto profit je iznosio sedam miliona dolara, u poređenju sa 107 miliona gubitka iz 2019. godine. EBITDA, odnosno profit prije troškova poreza, taksi i amportizacija, iznosio je 155 miliona u poređenju sa 74 miliona dolara gubitka iz prethodnog mijernog perioda, prenosi biznis.rs.

Objavljeni su i podaci iz prva tri mjeseca ove godine. Na kraju tog perioda desio se nagli skok popularnosti platforme uzrokovan slučajem “GameStop” – zarada je porasla za 309 odsto u odnosu na period januar-mart 2020. godine, sa 128 na 522 miliona dolara.

Preko platforme Robinhood može online da se trguje akcijama i drugim papirima od vrijednosti, ali i kriptovalutama, bez obaveznog minimuma na nalogu korisnika, kako je često slučaj u zvaničnim brokerskim društvima.

Koji su zacrtani kompanijski ciljevi na inicijalnoj javnoj ponudi akcija, to jest zvaničnom listiranju na berzi, čiji datum će tek biti određen?

Kak opišu FT i Markets Insider, kao glavni menadžeri budućeg IPO-a navode se Goldman Sachs i J.P. Morgan, uz učešće procenjivača iz Barclays, Citigroup i Wells Fargo Securities. U pitanju su veliki i iskusni berzanski igrači.

Zboga toga su se upravo pobunili i mali ulagači preko društvene mreže Reddit, isti oni koji su do prije koji mjesec podržavali postojanje i poslovanje platforme Robinhood pred istragom američkog Kongresa. Prema njima, kompanija će na ovaj način ući u red onih koji su bili na dijametralno suprotnoj strani, tako što će dozvoliti velikim investitorima da ulažu u nju i postanu njeni suvlasnici.

Kompanija je u ovom trenutku procijenjena na tržišnu vrijednost od oko 40 milijardi dolara, slažu se Forbes i FT. Ima oko 14 miliona korisnika, koji imaju u prosjeku po 3.500 dolara na svojim računima. Da li će i koliko privući pažnju investitora ostaje da se vidi, jer je tržište veoma kompetetivno, a do zvaničnog listiranja još svašta može da se dogodi.