BILEĆA – Tekstilna fabrika u Bileći Bilkon, koja izrađuje industrijsku zaštitnu odjeću za zapadnoevropske kupce raspisala je konkurs za dvadeset pet radnih mjesta na novoj proizvodnoj liniji, ali prijavilo se svega petnaest kandidata.

Nema zainteresovanih da rade iako se u isto vrijeme na bilećkom birou za zapošljavanje nalazi oko 500 nezaposlenih radnica, izvještava RTRS.

U Bilkonu kažu da mogu samo nagađati o razlozima nezainteresovansoti za rad u ovij fabrici.

– Ovo je zanatlijski posao. Možda se boje da neće proći obuku, kaže zaposlena radnica Vlatka Milošević.

Gojko Vuković, direktor Bilkona, ističe da su plate u fabrici na nivou plata u tekstilnoj industriji u Bosni Hercegovini.

– Prosječna plata je 350 eura sa svim plaćenim doprinosima. Ne znam koji razlog može biti. Vjerovatno svi očekuju neka druga lakša, obećana mjesta ili ne znam šta već…, kazao je Vuković.

Uslove u lohn poslovima uglavnom diktira kupac, o cijeni izrade se najmanje može pričati, ovisi od narudžbi, kvalitetu, rokovima, komplikovanostimodela.

Da bi ispunili zahtjeve, ubrzali izradu i smanjili troškove, u Blikonu su kupili savremenu opremu za krojenje. Njena vrijednost bila je 280 hiljada KM, a Ministarstvo privrede i preduzetništva RS je učestvovalo sa 56 hiljada KM.