BRČKO – Predstavnici Javnog preduzeća Luka Brčko su s predstavnicima kompanije Strabag potpisali ugovor vrijedan 11,6 miliona KM, a koji se odnosi na realizaciju poslova rekonstrukcije pruge i izgradnje pristupne ceste.

Potpisivanjem ovog ugovora praktično je započela treća, ujedno i završna, faza revitalizacije Luke Brčko, izvijestio je Radio Brčko.

– To će jako puno značiti za samo poslovanje Luke. Vidimo već benefite ovog prvog projekta koji se odnosio na rekonstrukciju platoa i mislim da od toga već imamo ogromne koristi. Ja se nadam da će i druga faza koja se odnosi na nabavu dizalice takođe biti realizirana do kraja ove godine. Treća faza bi trebala započeti kroz 28 dana, a nadam se da će završetkom svih faza, Luka postati funkcionalna i da ćemo kroz naredno razdoblje poboljšati svoje poslovanje i postati samoodrživi – kazao je dikrektor JP Luka Brčko Perica Josić.

Rok za izvođenje ugovorenih radova na realizaciji treće faze revitalizacije Luke je 16 mjeseci.

Ukupna vrijednost projekta revitalizacije Luke, koji obuhvata izgradnju i uređenje platoa Luke, nabavku nove dizalice i rekonstrukciju Bijeljinske ceste, kao i pruge do željezničke stanice Novo Brčko je 10 miliona evra i finansira se grantom Evropske unije u iznosu većem od tri miliona evra i kreditom EBRD-a od sedam miliona evra.
Sredstva EU osigurana su kroz Investicijski okvir za Zapadni Balkan, u okviru kojeg međunarodne financijske institucije i donatori osiguravaju finansiranje za velika infrastrukturna ulaganja u regiji.