ZAGREB – Firma “Ledo” Zagreb, koja ima podružnicu i u Bosni i Hercegovini, ostvarila je lani 1,04 milijarde kuna poslovnih prihoda, što je 12 odsto više nego godinu ranije.

Neto dobit je 36,4 miliona kuna, a pretprošle godine je prikazan minus od 1,3 miliona kuna, piše Danica.hr.

“Ledo” je i službeno od 1. oktobra u vlasništvu američkog “Nomad Foodsa”, kao i ostale firme iz istog portfelja, poput srbijanskog “Frikoma” i “Leda” iz Čitluka.

U “Ledu” je lani bilo prosječno zaposleno oko 950 radnika, a prosječna neto plata po zaposlenom iznosila je oko 8.700 kuna, što je oko 1.500 kuna više nego pretprošle godine kad je u firmi bilo zaposleno oko 960 ljudi u prosjeku.

Dobrim poslovnim rezultatima doprinio je i “Ledo” u BiH. Podružnica “Leda” u BiH sa sjedištem u Čitluku ostvarila je prošle godine rast poslovnih prihoda od 11,5 odsto na 96,7 miliona KM, te je uknjižila dobit od 18,6 miliona KM. Dobit je uvećana za 58,9 odsto u odnosu na 2020. godinu, kada je iznosila 11,7 miliona KM. Firma u BiH zapošljava 355 radnika.

Zbog krize izazvane ratom u Ukrajini i poremećaja u lancima nabavke, “Ledo” se odlučio ove godine na vrijeme snabdijeti potrebnom sirovinom i robom. Kako tumače, nabavljene su veće količine kako bi se osigurao kontinuitet proizvodnje i snabdijevanja potrošača bez rizika desortiranosti. Podigli su kredit od 50 miliona kuna i uredno ga isplaćuju iz redovnog poslovanja.

“Nomad Foods” kupio je prošle godine diviziju smrznute hrane “Fortenova” grupe, u koju spada i “Ledo”, za 724 miliona dolara, što je najveći evropski posao sa smrznutom hranom.

Američka kompanija je tada najavila da planira razvijati brendove grupe “Ledo” za smrznutu hranu, a ne ih izdvajati. (Indikator)