Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks blago porasli, nakon četiri dana pada, no trgovalo se oprezno, pa su najviše porasle cijene dionica u defenzivnim sektorima.

Dow Jones ojačao je 0.46 posto, na 31.656 bodova, a S&P 500 0.30 posto, na 3966 bodova. Nasdaq indeks pao je, pak, 0.26 posto, na 11.785 bodova.

Veći dio trgovanja indeksi su proveli u negativnom području da bi se u pozitivno probili tek pred kraj trgovanja.

Tokom prošla 4 dana S&P 500 izgubio 6%
To je prvi rast S&P 500 indeksa nakon četiri dana pada, tokom kojih je izgubio gotovo 6 posto.

Uprkos rastu indeksa, ulagači su u defenzivi pa su juče najviše porasle cijene dionica u sektorima kao što su zdravstveni, u prosjeku za 1.65 posto, i uslužni, za 1.4 posto.

Ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama jer američka centralna banka od marta zaoštrava monetarnu politiku kako bi suzbila inflaciju, koja se kreće na najvišim nivoima u više od 40 godina.

Očekuje se povećanje kamatnih stopa
Zbog toga se i u septembru očekuje agresivno povećanje kamatnih stopa.

Prema procjenama na tržištu novca, postoji oko 70 posto izgleda da će Fed u septembru kamate povećati za 0.75 postotnih bodova. Procjenjuje se, takođe, da bi do marta iduće godine mogle iznositi 3.99 posto.

Juče objavljeni podaci pokazali su da je broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u prošle sedmice pao više nego što se očekivalo, a to znači dalji pritisak na rast plata i inflacije.

Zbog toga će u petak u fokusu ulagača biti izvještaj o zapošljavanju u SAD-u. U anketi Reutersa analitičari u prosjeku očekuju rast broja zaposlenih u avgustu za 300.000, manje nego u prethodnom mjesecu.

„Budu li podaci slabiji, tržište bi moglo porasti, posebno ako se pokaže da se usporava rast plata. Tržište je, kao i Fed, ovisno o makroekonomskim pokazateljima. Ubuduće će se pažljivo pratiti svaki podatak koji bi mogao sugerisati kada bi Fed mogao biti pri kraju s povećanjem kamata”, kaže Quincy Krosby, strateginja u tvrtki LPL Financial.

A na evropskim su berzama cijene dionica juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1.86 posto, na 7148 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1.60 posto, na 12.630 bodova, a pariški CAC 1.48 posto, na 6034 boda. (Hina, index.hr)