SARAJEVO  – Iz Sindikalne podružnice firme “Zrak” poslato je obavještenje i poziv Vladi FBiH, Opštini Novi Grad, članovima Nadzornog odbora firme “Zrak” i drugim nadležnim povodom samoinicijativnog puštanja proizvodnje u tom preduzeću.

Radnici su u pismu poručili da nisu odustali od firme i da neće dozvoliti pokretanje stečaja.

“Nakon što je potpisan Ugovor firme Zrak d.d, sa austrijskom kompanijom vojne industrije, te nakon informacije da je u ovoj firmi pokrenut stečaj radnici su odlučili da 5. januara 2023. godine samoinicijativno pokrenu proizvodnju kako bi se ispoštovao potpisani ugovor. U isto vrijeme radnici poručuju većinskom vlasniku, Vladi FBiH, da nisu odustali od firme te da neće dozvoliti pokretanja stečaja. U skladu sa nevedenim pozivamo Vas da svojim prisustvom podržite kako radnike tako i firmu Zrak d.d. Sarajevo”, stoji u pismu.

Ovaj poziv potpisali su predsjednik SM FBiH Bajro Melez, te predsjednik SP Emir Kominlija.

Podsjećamo, firma “Zrak” je nedavno potpisala novi ugovor s renomiranim evropskim proizvođačem vojne opreme Hirtenbergeom, te su i radnici i građani nakon ovog očekivali da firma prebrodi predstečajni proces.

Međutim, samo par dana nakon potpisivanja ugovora u firmu je stiglo rješenje o predstečajnom procesu.

O ovoj problematici govorio je načelnik Opštine Novi Grad Semir Efendić koji je pokušao iznaći rješenje za radnike, ali i za samu firmu. Oglasio se i resorni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, koji tvrdi da su za situaciju u firmi krivi radnici i njihove tužbe, a ne Vlada FBiH, kao većinski vlasnik firme, niti on lično. (Agencije)