PEKING – Kineski izvoz smanjio se u junu najbržim tempom od početka pandemije Covid-19, jer su visoka inflacija na ključnim razvijenim tržištima i geopolitika pogodili globalnu potražnju.

Objava trgovinskih podataka u četvrtak još je jedan pokazatelj da kineski čelnici neće moći u potpunosti računati na vanjske faktore u oživljavanju posrnulog zamaha rasta u drugoj najvećoj privredi svijeta.

Pad junskog uvoza takođe je bio ozbiljniji od očekivanog, što ukazuje na opadanje lokalne potražnje.

“Posljednji podaci u razvijenim zemljama pokazuju dosljedne signale daljnje slabosti što će vjerovatno staviti veći pritisak na kineski izvoz u ostatku godine”, rekao je Zhiwei Zhang, predsjednik i glavni ekonomista u Pinpoint Asset Managementu.

“Kina mora ovisiti o domaćoj potražnji”, dodao je. “Veliko je pitanje u sljedećih nekoliko mjeseci može li se domaća potražnja oporaviti bez puno podsticaja od strane vlade.”

Vrijednost kineskog izvoza u dolarima pala je 12,4% u junu u odnosu na godinu prije, pokazali su podaci carine u četvrtak. Ovo je daleko veći pad od očekivanja za pad od 9,5% u Rojtersovoj anketi i godišnji pad od 7,5% u maju. Postotni pad bio je najveći koji je druga najveća svjetska privreda zabilježila od februara 2020.

Uvoz je pao za 6,8% u junu u odnosu na godinu prije, što je također gore od očekivanja za pad od 4% i godišnji pad od 4,5% u maju.

Kineska trgovina i dalje se suočava s prilično velikim pritiskom u drugoj polovini godine, dijelom zbog visoke inflacije u razvijenim zemljama i geopolitike, rekao je Lu Daliang, portparol kineske carinske kancelarije, na pres konferenciji u četvrtak.

Ipak, carinska kancelarija ukazuje na sve veće razlike u kineskoj trgovini, budući da trgovina s privredama u jugoistočnoj Aziji i njezinim partnerima u “Pojasu i putu” nadmašuje trgovinu sa Sjedinjenim Državama i Evropskom unijom.

Kina i Udruženje zemalja jugoistočne Azije pregovaraju o produbljivanju partnerstva u području slobodne trgovine i punom sprovođenju Regionalnog sveobuhvatnog privrednog partnerstva, trgovinskog bloka koji podržava Kina i koji uključuje Australiju, Japan, Južnu Koreju, Novi Zeland i 10 ASEAN-a državama članicama, rekao je kineski prvi diplomata Wang Yi u četvrtak na sastanku ministara spoljnih poslova ASEAN-a u Jakarti.

Kineski izvoz u SAD pao je za 24% u junu na 42,7 milijardi dolara u odnosu na prošlu godinu, dok je uvoz pao za 4% na gotovo 14 milijardi dolara, prema računicama CNBC-a prema službenim podacima kojima se pristupa putem Wind Informationa.

Kineski izvoz u 10-člani blok ASEAN pao je za 17% na 43,3 milijarde dolara u  junu u odnosu na godinu prije, dok je uvoz pao za 4% na 34,1 milijardu dolara, pokazuju podaci.

Kineska trgovina sa zemljama “Pojasa i puta” usporila je na 9,8% rasta u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na godinu prije, što je pad od 13,2% u prvih pet mjeseci ove godine, pokazuju službeni podaci. (Seebiz-CNBC)