SARAJEVO, BANJALUKA – Realni ekonomski rast Bosne i Hercegovine za 2023. godinu biće niži nego u proljetnim projekcijama, objavljeno je iz Centralne banke BiH.

Iz ove institucije su saopštili da procjenjuju godišnji rast realnog BDP-a u drugom kvartalu 2023. godine na 0,8%, što je identično prethodnoj procjeni iz juna, kada su raspolagali podacima visoke frekvencije za april.

“Ukoliko lična potrošnja i izvoz usluga ne budu kompenzovali pad vanjske potražnje u preostala dva mjeseca trećeg kvartala i u posljednjem kvartalu, u jesenskom krugu srednjoročnih makroekonomskih projekcija vrlo je izvjesno korigovanje realne ekonomske aktivnosti za 2023. godinu naniže u odnosu na proljetni krug”, objavili su iz Centralne banke BiH.

Podsjećamo da su u proljetnom krugu srednjoročnih makroekonomskih projekcija objavili da se u 2023. godini očekuje skroman rast realnog BDP-a od 1,6 odsto.

“Procjenjujemo da je uslužni sektor, prvenstveno djelatnosti vezane za turizam, dao značajan doprinos ekonomskoj aktivnosti u trećem kvartalu. Posljedično, a u kontekstu slabljenja inflatornih pritisaka, procjenjujemo nešto viši rast realnog BDP-a u trećem u odnosu na prethodni kvartal. Imajući u vidu da je trend pada industrijske proizvodnje i izvoza, na godišnjem nivou, nastavljen i u julu, izvjestan je nastavak trenda skromne ekonomske aktivnosti i u trećem kvartalu. Naša prva procjena godišnjeg rasta realnog BDP-a u trećem kvartalu iznosi 0,9%”, naveli su iz Centralne banke BiH.

Ekonomista Milenko Stanić kaže da u projekcijama ne samo Centralne banke BiH, nego i drugih međunarodnih finansijskih institucija, dominiraju optimistične varijante precjenjivanja privrednog rasta i ekonomske aktivnosti.

“To mora da ima svoju osnovu i podlogu, jer su planovi važni za dobijanje buduće ekonomske aktivnosti. Ako se ide sa više optimizma putem planova, veće su šanse da taj optimizam prihvate i privredni subjekti i potrošači, te da više ne sumnjaju i da se odvija veća privredna aktivnost. Precjenjivanje se svjesno radi kako bi se podstakla privredna aktivnost”, objašnjava Stanić. (Nezavisne)