VISBADEN – Prema preliminarnoj procjeni, godišnja stopa inflacije u Njemačkoj je u septembru pala na 4,5 odsto sa avgustovskih 6,1 odsto, saopštio je njemački Savezni zavod za statistiku Destatis.

Kako se navodi na sajtu ove organizacije sa sjedišem u Visbadenu, ovo je najniža stopa inflacije koja je u Njemačkoj zabilježena od početka rata u Ukrajini.

U februaru 2022. godine je u Njemačkoj registrovana inflacija od 4,3 odsto. Cijene hrane su u septembru nastavile da rastu iznad prosjeka, za 7,5 odsto u odnosu na isti mjesec lane, ali cijena energenata je međugodišnje porasla samo za 1,0 odsto.

Ovaj rezultat je, između ostalog, posljedica baznog efekta u odnosu na septembar 2022. godine kada je istekao popust na gorivo. Usluge su u septembru poskupjele za 4,0 odsto međugodišnje, a roba za 5,0 odsto, što je manje nego u avgustu. Destatis navodi da je u septembru pala i godišnja stopa bazne inflacije u Njemačkoj, na 4,6 odsto sa avgustovskih 5,5 odsto. Na mjesečnom nivou su cijene u septembru porasle za 0,3 odsto u odnosu na avgust.