BRISEL – U drugom kvartalu je na tekućem računu platnog bilansa Evropske unije zabilježen suficit od 73 milijarde evra, saopštio je Evrostat.

Ovaj rezultat je bolji u odnosu na prvi kvartal kada je zabilježen suficit od 60,6 milijardi evra, a posebno u odnosu na drugi kvartal prošle godine, u kome je EU registrovala deficit od 32,6 milijardi evra.

U drugom tromjesečju je kvartalno porastao suficit na računu robe, na 52,7 milijardi evra sa 41,4 milijardi, a suficit na računu usluga je pao na 33,7 milijardi evra sa 39,9 milijardi u prvom kvartalu.

Suficit računa primarnog dohotka je kvartalno porastao na 6,9 milijardi evra, dok je istovremeno smanjen deficit sekundarnog dohotka, na 20,3 milijarde evra.

Deficit kapitalnog računa je u istom periodu pao na 6,8 milijardi evra. EU je na tekućim računima sa inostranstvom zabilježila suficit sa Velikom Britanijom – 61 milijarda evra, Švajcarskom – 27,5 milijardi evra, ofšor finasijskim centrima – 13,3 milijarde evra, SAD – 10,7 milijardi evra, kao i sa Kanadom, Hongkongom, Brazilom, Rusijom i Japanom. Deficit je registrovan na tekućim računima sa Kinom – 41,5 milijardi evra i Indijom – 3,0 milijarde evra. (Tanjug)