BRISEL – Vrijednost evropskih korporacija koje prati indeks Euro Stoxx 50 je ove godine porasla za impresivnih 19 odsto i oporavila se tako od prošlogodišnjeg pada od 12 odsto, objavio je danas Juronjuz.

Evropsko tržište akcija je u 2023. godini pokazalo otpornost i ostvarilo uspjeh koji je prijatno iznenadio investitore.

Italijanska finansijska institucija Unikredit je zabilježila zadivljujući rast od 84 odsto, a proizvođači automobila Stelantis i Ferari su porasli za 60, odnosno za 57 odsto.

Španska maloprodajna kompanija Inditeks, matična kompanija popularnih brendova kao što je Zara, registrovala je porast akcija za 58 odsto, a španska banka BBVA za 46 odsto. U Njemačkoj su ključni lideri bili proizvođač sportske opreme Adidas sa porastom od 52 odsto i softverski gigant SAP koji je zabilježio rast od 43 odsto, profitirajući od ubrzane globalne transformacije preduzeća.

Francuska firma Sen-Goben je porasla za 45 odsto, a Šnajder elektriks za 38 odsto, što naglašava dobru situaciju u oblastima građevinarstva i energetskog menadžmenta. Kompanija Erme (Hermes) koja proizvodi luksuznu robu je zabilježila rast za 38 odsto i tako dokazala da je potražnja za luksuzom i dalje prisutna uprkos ekonomskim problemima.