BERLIN – “Teslina” fabrika automobila u blizini Berlina ostaće bez napajanja električnom energijom do kraja sljedeće sedmice poslije podmetanja požara u lokalnoj trafostanici, piše list “Bild”.

List navodi da nestanak struje i posljedični zastoji mogu dovesti do povećanja gubitaka kompanije za blizu milijardu evra.

“Gigafabrika” i dva berlinska naselja ostali su juče bez struje zbog podmetanja požara u trafostanici. Grad Erkner, koji se nalazi u blizini Berlina, bio je bez struje četiri do pet časova.

Direktor fabrike Andre Tijerig rekao je juče da će zastoj koštati više od 500 miliona evra i da će fabrika u potpunosti nastaviti sa radom tek sljedeće sedmice.

List “Tagešpigel” objavio je kasnije da je njemačka ljevičarska ekstremistička grupa “Vulkan” preuzela odgovornost za paljenje trafostanice, što je dovelo do nestanka struje.

Očekuje se da će proizvodnja električnih automobila u fabrici biti obustavljena do kraja naredne sedmice zbog poteškoća sa obnavljanjem napajanja, navodi se u tekstu. (Agencije)