SARAJEVO – Trezori Centralne banke BiH (CBBiH) su u toku 2023. godine od komercijalnih banaka primili 11.661.439 komada oštećenih novčanica i kovanog novca KM ukupne vrijednosti 480,1 milion KM.

“U svom redovnom poslovanju, trezori Centralne banke obavljaju preradu povučenog novca od komercijalnih banaka te vrše sortiranje novaca na novac podoban za opticaj i novac koji je nepodoban za opticaj. Novac koji je nepodoban za opticaj se, u skladu sa propisom, povlači iz opticaja i uništava”, naveli su za Fenu iz CBBiH.

Odlukom o postupanju s novčanicama i kovanim novcem konvertibilne marke koji je nepodoban za opticaj i oštećenim novčanicama efektivnog stranog novca, podsjetili su iz CBBiH, propisano je da su komercijalne banke dužne zamijeniti oštećene novčanice KM, pod uslovom da podnosilac zahtjeva (fizičko ili pravno lice) predoči više od 60 posto novčanice KM koja: u jednom dijelu i sadrži barem jedan serijski broj ili iz dva ili više dijelova i sadrži oba serijska broja, u punom iznosu i bez naknade.

Ukoliko novčanice ne ispunjavaju propisane uslove za zamjenu u komercijalnim bankama, one se uz popunjen Zahtjev za zamjenu oštećenog novca (koji može se preuzeti sa web stranice www.cbbh.ba ili direktno u Centralnoj banci) mogu predati u Odjeljenje trezora Sektora za monetarne operacije, upravljanje deviznim rezervama i gotovinom Centralnog ureda Centralne banke u Sarajevu ili izdvojenom trezoru Glavne banke Republike Srpske Centralne banke BiH u Banjaluci.

“Podnosilac zahtjeva (fizičko ili pravno lice) prilikom predaje oštećenih novčanica KM na zamjenu, dužan je navesti porijeklo novčanica KM, način na koji je došlo do oštećenja, šta se dogodilo s dijelovima koji nedostaju i navesti opis vrste mrlje, onečišćenja i drugog oštećenja na priloženoj novčanici KM. Takođe, u obavezi je dostaviti kopiju lične karte i dokaze kojima potvrđuje navode iz zahtjeva. Centralna banka za svaki pojedinačni slučaj na osnovu podnesenog Zahtjeva s priloženom dokumentacijom utvrđuje autentičnost i procjenjuje oštećenje, odnosno  utvrđuje postojanje osnova za zamjenu oštećenih novčanica KM. U skladu sa navedenom Odlukom, zamjena oštećenih novčanica KM obavlja se u punom iznosu, bez naknade”, istakli su iz CBBiH.

U strukturi uništenog novca najviše su zastupljene pohabane i oštećene novčanice kao i oštećeni kovani novac. (Foto Centralna banka)