Dvije godine nakon što su predstavnici vlade i kompanije Fiat Chrysler automobili (FCA) potpisali ugovor o zajedničkom ulaganju 190 miliona evra, u tvornici u Kragujevcu je sve spremno za proizvodnju novog modela, rečeno je na promociji kojoj su prisustvovali čelnik Stelantisa Karlos Tavares i predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Italijanska kompanija FCA, koja je s francuskom grupom Peugot-Citroen formirala multinacionalnog automobilskog diva Stelantis, u novi projekt u Kragujevcu uložila je 142 miliona evra, a srpska vlada subvencioniraće ga s preostalih 48 miliona.

Ranije je najavljeno da će se, osim električne varijante Grande Pande, u Kragujevcu proizvoditi i njegova hibridna verzija.

“Ovo je za nas ogromna prilika, jedini smo u regiji nekadašnje Jugoslavije koji imaju tvornicu električnih automobila”, rekao je Vučić, zahvalivši Stelantisu što su za taj svoj projekt izabrali Srbiju.

Vučić očekuje da će proizvodnja Grande Pande iduće godine pridonijeti rastu nacionalnog BDP-a za 0.5 odsto.

Izvršni direktor Stelantisa Karlos Tavares rekao je da se “otvara novo poglavlje Fiata u Srbiji”, a prekretnicu u poslovanju čini proizvodnja električnog automobila u Kragujevcu.

Direktorica kragujevačke tvornice Stelantisa Silvia Verneti rekla je da je partnerstvo te fabrike i Srbije počelo prije 16 godina otvaranjem Fiat Srbija, a od 2022. godine proizvedeno je više od 65.000 automobila srednje klase Fiat 500L.

Nov električni automobil Fiat Grande Panda imaće radijus kretanja od 320 kilometara, a cijena bi mu bila nešto manje od 25.000 evra.

U Srbiji bi, prema pisanju specijalizovanih medija za automobilizam, mogao koštati oko 18.000 evra uz najavljene državne subvencije, koje bi za domaći model iznosile do 7.000 evra.

Model Grande Panda prvi puta je službeno predstavljen u Torinu 11. jula ove godine, prenosi “Poslovni”.  (Foto Pixnio)