BERLIN – Vrijednost njemačkog izvoza u zemlje van Evropske unije je, prema preliminarnim podacima, u junu iznosila 58 milijardi evra, što je za 4,5 odsto manje u odnosu na isti mjesec lane i za 2,6 odsto manje u odnosu na maj, objavio je njemački Savezni zavod za statistiku (Destatis).

Najvažniji partner Njemačke u izvozu su u junu bile Sjedinjene Američke Države pošto je na američko tržište izvezena roba za 13 milijardi evra, ali izvoz u SAD je ipak opao za 6,2 odsto u odnosu na jun 2023. godine.

Vrijednost njemačkog izvoza u Kinu je opala za 9,9 odsto međugodišnje na osam milijardi evra, izvoz u Veliku Britaniju za 3,7 odsto na 6,5 milijardi evra, a eksport u Rusiju za 27,1 odsto na 500 miliona evra.

Destatis je početkom mjeseca objavio da je trgovinski suficit Njemačke u maju porastao na 24,9 milijardi evra pošto je izvoz mjesečno pao za 3,6 odsto, a uvoz za 6,6 odsto.

Tom prilikom je navedeno da njemački izvoz u zemlje van EU iznosi 59,4 milijarde evra, što je za 4,9 odsto manje u odnosu na april. (Agencije, Foto Pixabay)