LONDON – Banka Engleske (BoE) odlučila je danas da snizi referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena na pet odsto, u skladu sa očekivanjima tržišta.

Kako se navodi na sajtu banke, Odbor za monetarnu politiku (MPC) je donio ovu odluku tesnom većinom, sa pet glasova za i četiri glasa protiv, pošto je manjina željela da zadrži kamatne stope na 5,25 odsto.

“Uticaj prošlih eksternih šokova se smanjio i došlo je do određenog napretka u ublažavanju rizika od opstanka inflacije. Rast ekonomije je bio snažniji nego što se očekivalo, ali restriktivni stav monetarne politike i dalje utiče na aktivnost u realnoj ekonomiji, što dovodi do labavijeg tržišta rada i smanjuje inflatorne pritiske”, navodi se u saopštenju Banke Engleske.

Prema mišljenju banke, sada je pravo vrijeme da dođe do blagog popuštanja monetarne politke. Odbor za monetarnu politiku (MPC) je naveo da će pratiti inflatorne rizike da bi obezbijedio da se inflacija u srednjeročnom periodu održi na dva odsto, koliko je iznosila u maju i junu. Banka Engleske je najavila će narednu odluku o kamatnim stopama objaviti 19. septembra. (Agencije, Foto Pixabay)