​U Evropi će se ove godine završiti gradnja 1.6 miliona stanova, za 8.5 odsto manje nego lani, navodi se u prognozi mreže Eurokonstrakt čiji je član Institut za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

“Evropska stambena gradnja pati zbog viših kamatnih stopa i niže kupovne moći”, prokomentarisao je stručnjak za građevinarstvo IFO Ludvig Dorfmajster.

U Njemačkoj će ove godine biti završeno za 15 odsto manje stanova nego u 2023, a Dorfmajster dodaje da je gradnja stanova u Njemačkoj dodatno opterećena izuzetno visokim troškovima izgradnje.

Loše vijesti stižu iz nekih skandinavskih zemalja pošto će broj završenih stanova u Finskoj i Švedskoj ove godine pasti za po 50 odsto, a u Norveškoj će pad biti nešto blaži i iznositi 22 odsto.

Nasuprot tome će broj završenih stanova u Španiji u 2024. porasti za 15 odsto u odnosu na prošlu godinu, kao i u Irskoj 10 odsto i Poljskoj četiri odsto.

Udio novogradnje u ukupnoj stambenoj gradnji je sve manji i ove godine je pao na 37 odsto, dok je u 2026. taj udio iznosio 58 odsto.

“Građevinska aktivnost se sve više fokusira na održavanje i modernizaciju postojećeg životnog prostora”, naveo je Dorfmajster.

Građevinski stručnjaci očekuju stabilnu potražnju za niskogradnjom, pošto sredstva za finansiranje ove oblasti dolaze iz relativno stabilnih izvora kao što su višegodišnji nacionalni investicioni fondovi ili sredstva Evropske unije, prenosi “b92”. (Agencije, Foto Pixnio)