BANJALUKA – Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da je projektovan okvirni budžet za naredne tri godine, a baziran je na rastu BDP od 2,7 odsto u 2025. godini, pa do 3,3 odsto koliko je planirano u 2027. godinu.

“Projekcija je da će prosječna inflacija biti 2,2 odsto, dok će u 2027. godini biti 1,9 odsto. Do 2027. godine imaćemo suficit u budžetu od 266 miliona KM”, rekla je Vidović na konferenciji za novinare u Banjaluci, nakon sjednice Vlade.

Na taj način će se, kaže, konsolidovati budžet koji je bio u deficitu od perioda pandemije korona virusa.

Ocijenila je da je privredni ambijent Republike Srpske najpovoljniji je u regionu, te navela da su dokaz za to privrednici koji iz Evrope investiraju u Republiku Srpsku.

“Stavljanje kompanija na crnu listu OFAK-a nanosi štetu jer je 800 radnika ostalo bez posla. To je nezmislivo da ostavljate ljude bez sredstava i plate. Nalazićemo rješenje za te radnike. Pohvalno je što su se pojedini već javili da će pomoći kada je riječ o zbrinjavanju radnika”, rekla je Vidović.

Kaže da su sa sankcionisnim kompanijama ranije potpisani ugovori, ali i navodi da neće doći do zastoja ili problema u sistemu funkcionisanja, kao što je proces fisklaizacije u Republici Srpskoj.

“Riječ je o konzorcijumu od tri firme. Kase su obezbijeđene i kupljene i taj posao će biti završen”, uvjerava Vidović.

Poručuje da Republika Srpska ispunjava sve obaveze te da nije bilo kašnjenja kada je riječ o isplati duga, dodavši da je ove godine vraćeno 450 miliona KM više nego što se Srpska zadužila.

“Plate, penzije, borački dodatak i socijalna davanja prioritetne su u budžetu i to se izvršava redovno i uredno. Nemamo problema”, navela je Vidović. (Srna, Foto Srna)