TOKIO – Vrijednost japanskih akcija strmoglavo pada već dva dana nakon odluke Banke Japana da poveća referentnu kamatnu stopu na 0,25 odsto, a kompanije su prema proračunima Blumberga za samo 48 sati izgubile skoro 600 milijardi dolara tržišne vrijednosti.

Kako se navodi, situacija na tržištu je sada najgora od cunamija koji je izazvao nuklearnu katastrofu u elektrani Fukušima 2011. godine.

Tržišta su znala da je povećanje kamatne stope moguće, ali ih je iznenadio porast japanskog jena u odnosu na dolar, tako da su trgovci počeli da naglo rasprodaju akcije.

Rast jena na osnovu povećanja kamatnih stopa bi mogao da znatno umanji zarade izvoznika koji su do sada profitirali od slabosti japanske valute.

“Svi su uplašeni zbog neizvjesnosti oko kretanja kursa dolara i jena. Postoji velika zabrinutost da bi to moglo da dovede do pogoršanja zarade”, izjavila je analitičarka Čisa Kobajaši.

Poskupljenje jena na četvoromjesečni maksimum u odnosu na dolar je pogodilo izvoznike kao što su Honda motor, Hitači ili Micubiši. Na tržištu je kratkoročno jasno zavladao strah, a srednjeročni trend japanskih akcija možda počinje da se mijenja nagore zbog zabrinutosti za američku i kinesku ekonomiju, dodao je analitičar Rjuta Ocuka iz kompanije Tojo sekjuritis. (Agencije, Foto Pixabay)