PODGORICA – Skupština Crne Gore usvojila je Zakon o korištenju energije iz obnovljivih izvora, kao i prateće izmjene Zakona o energetici i koncesijama.

Cilj Zakona o korištenju energije iz obnovljivih izvora i izmjena ostalih zakona iz ove oblasti jeste smanjenje emisije ugljen-dioskida i uvećanje energije iz obnovljivih izvora, uklađivanje sa EU inicijativama o zelenoj ekonomiji, te uvođenje novog sistema tržišnih premija za proizvođače energije, koji treba biti povoljniji po građane.

Poslanici nisu usvojili izmjene Zakona o državnoj imovini koje je tražio poslanik Pokreta “Evropa sad” /PES/ Vasilije Čarapić.

On je ključnim izmjenama zakona tražio da se onima koji zakupljuju zemlju do 90 godina, odnosno velikim investitorima na državnoj zemlji, omogući da izgrađene objekte kasnije prodaju ako žele da obustave rad na tom mjestu.

Sadašnji zakon to je predviđao samo za turističke komplekse koji se izgrade na zakupljenom državnom zemljištu, a sada bi tu privileguju imali i oni koji ulažu u proizvodnju, trgovinu, saobraćaj, skladištenje.