BANJALUKA – Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja u RS Mišo Maljčić kaže da trenutno nema velikih žarišta svinjske afričke kuge, ali da situacija mora stalno biti pod nadzorom.

“Ponegdje se javi bolest i potvrđuje da je nemoguće riješiti se ove pošasti. Pitanje je gdje je bolest našla bazu, da li u divljim svinjama ili među malim sitnim domaćinstvima”, kazao je Maljčič za Fenu.

Podsjeća da su mjere na snazi, a da se ozbiljni farmeri paze, odnosno dobro vode računa o uzgoju i trgovini.

“Moje mišljenje je da se niko ne bi smio opuštati. Sve treba da bude pod kontrolom, bolest se stalno negdje javlja pa se se mora na vrijeme odreagovati kako se ne bi proširilo”, dodaje Maljčić.

Osim toga, kako ističe, uzgajivači svinja su se uplašili. Nije dovoljno to što, po njegovim riječima, Vlada pokriva troškove.

“Kada ostanete bez proizvodnje, morate otpustiti radike, čekate odštetu, nemate dnevni obrt, prihoda. Zato je uzgajivačima stalo da sve bude kako treba, odnosno da na snagu ne stupe zabrane”,  poručuje predsjednik Udruženja uzgajivača svinja u RS.

Maljčić tvrdi da je najveću štetu uzgajivačima zadalo crno tržište.

“Sigurno nam je crno tržište odnijelo oko 16 miliona KM. Čim se pojavi svinjska afrička kuga, u tom regionu pojeftine prasići koji se dalje vozaju, kupuju, preprodaju i bolest se tako proširila. Tek kada je inspekcija počela sa prijavama, onda se uozbiljilo”, ističe Maljčić.

On kaže da je iz budžeta RS do sada uzgajivačima isplaćeno oko 22 miliona KM odštete za štetu nastalu usljed svinjske kuge.

Pomoćnik ministra za veterinarstvo RS Njegoslav Lukić rekao je da je situacija sa afričkom kugom svinja od početka godine mnogo povoljnija nego lani, ali da nema mjesta za opuštanje jer borba još traje. Poziva farmere da svoje životinje obilježe.

“Rezultati kontrola pokazali su nekoliko sporadičnih pojava svinjske kuge. U Vlasenici smo imali na dva imanja  pojavu ove bolesti, nedavno u Donjem Žabaru na manjoj farmi svinja, te u Bijeljini, gdje smo zabilježili ilegalan promet svinja, a kontrolom je utvrđeno da su bile zaražene”, rekao je Lukić.

Neodgovorni vlasnici, kako kaže, biće najstrože sankcionisani, dok se istovremeno nastavlja borba protiv afričke kuge jakim biosigurnosnim mjerama.

“Apel farmerima da svoje životinje obilježe, jer se njihovo kretanje može obavljati isključivo uz nadzor veterinarske službe i pribavljanje uvjerenja o zdravstvenom stanju životinja i drugih propisanih dokumenata”, rekao je Lukić.

On je napomenuo da se sada napunilo već godinu dana od prvog zabilježenog slučaja svinjske kuge u Semberiji, te da je više od 50.000 eutanaziranih životinja.

“To je veliki udarac na privredu RS i BiH. Direktne štete su bile više od 25 miliona KM i Vlada RS je sve učinila da ta sredstva isplati farmerima”, rekao je Lukić. (Agencije, Foto Pixabay)