ČIKAGO – Cijene pšenice su danas pale na najniži nivo od septembra 2020. godine, konkretno na 5,20 dolara za bušel (27,2 kg) prije svega zbog uticaja mogućeg štrajka željezničara u Kanadi i optimističnih prognoza proizvodnje u Ukrajini.

Mogućnost štrajka željezničara u Kanadi naveo je poljoprivrednike da prodaju svoju pšenicu unaprijed kako bi izbjegli očekivane probleme sa transportom, a očekuje se da će zemlja proizvesti oko 25,3 miliona tona u sezoni 2024/ 2025, prenosi portal Trejding ekonomiks.

Američko ministarstvo poljoprivrede (USDA) je povećalo svoje prognoze za ukrajinsku proizvodnju pšenice, za 10,8 odsto na 21,6 miliona tona, a očekivani rast snabdijevanja je dodatno snizio cijenu pšenice.

Situacija u Evropi nije tako dobra, a Francusku prema prognozama očekuje najgora žetva za više od 40 godina.

Francuska proizvodnja pšenice bi u sezoni 2024/25 mogla da padne na 25,2 miliona tona, što je za 27 odsto manje u odnosu na petogodišnji prosjek, objavila je nedavno analitičarska agencija Argus.

Neprekidne kiše, nedostatak sunca i niske temperature koje pogoduju bolestima uticale su na prinose i kvalitet usjeva u većini francuskih regiona gde se uzgaja pšenica, prenosi Blumberg.

Svjetske cijene pšenice na robnoj berzi u Čikagu su uprkos pesimističnim izgledima u Francuskoj i nešto manjem rodu u Rusiji već duže vreme drže na niskom nivou pošto je tržište dobro snabdijeveno pšenicom iz Sjedinjenih Američkih Država. (Agencije, Foto Pixabay)