BANJALUKA – Republička uprava za igre na sreću u proteklim mjesecima ostvarila je značajne rezultate u borbi protiv ilegalnog tržišta igara na sreću u Republici Srpskoj, saopšteno je iz te uprave.

Pojačane inspekcijske kontrole širom Srpske rezultirale su smanjenjem obima nezakonitog priređivanja igara na sreću, kao i oduzimanjem i uništavanjem većeg broja predmeta korišćenih za nelegalno priređivanje igara na sreću.

“Od početka 2024. godine inspektorima Republičke uprave za igre na sreću izdata su 282 naloga za službu, na osnovu kojih su prilikom inspekcijskog nadzora konstatovali 61 prekršaj i isto toliko izdali prekršajnih naloga”, navodi se u saopštenju.

Istovremeno, Komisija za sprovođenje postupka za uništavanje oduzetih predmeta Republičke uprave za igre na sreću u ovoj godini, zaključno sa 23.avgusta uništila je ukupno 242 predmeta korišćena za nelegalno priređivanje igara na sreću.

Riječ je o automatima za igre na sreću, terminalima za priređivanje elektronskih igara na sreću, kao i ostaloj opremi koja je oduzeta prilikom inspekcijskih kontrola.

Republička uprava za igre na sreću poziva građane ukoliko uoče da uređaji na kojima se priređuju igre na sreću nemaju vidno istaknutu naljepnicu za registraciju, odnosno da u objektu nije vidno istaknuta posebna oznaka izdata od strane Republičke uprave za igre na sreću, da o tome obavijeste Upravu kako bi inspektori pravovremeno preduzeli mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

Paralelno sa aktivnostima na suzbijanju ilegalnog tržišta igara na sreću Republička uprava za igre na sreću, u domenu svojih nadležnosti nastavlja i sa aktivnostima na sprečavanju učešća maloljetnih lica u igrama na sreću.

“Posebno apelujemo na priređivače igara na sreću da poštuju zakonske odredbe koje se tiču sprečavanja učešća lica mlađih od 18 godina u igrama na sreću i time daju doprinos u suzbijanju negativnih posljedica igranja igara na sreću na ranjive grupe društva kao što su maloljetnici”, izjavio je v.d. direktora Republičke uprave za igre na sreću Draženko Veljanovski.

Zakonom o igrama na sreću propisan je prekršaj za pravno lice i odgovorno lice u pravnom licu koje dozvoli prisustvo maloljetnom licu u prostoru kazina, kladionice, klasične tombole ili objekta u kojem se priređuju igre na sreću putem automata.

Zaprijećene novčane kazne za pravno lice su od 20.000 do 50.000 KM, odnosno od 5.000 do 10.000 KM za odgovorno lice u pravnom licu.

“Intenzivne inspekcijske kontrole od strane Republičke uprave za igre na sreću nesumnjivo su doprinijele porastu discipline u primjeni propisa u oblasti igara na sreću, odnosno Zakona o igrama na sreću koji je usvojen 2019. godine, a koji je uveo više reda u funkcionisanje tržišta igara na sreću”, ističe se u saopštenju.

“Prihod od naknada za priređivanje igara na sreću, nagradnih i zabavnih igara i poreza na dobitak zaključno sa julom 2024. godine iznosio je 85.465.507 KM i veći je za gotovo 17 miliona KM u odnosu na isti period prošle godine, kada je ostvareno rekordno prikupljanje prihoda po tom osnovu”, istakao je Veljanovski.