BENGAZI – Libijska proizvodnja nafte opala je za više od polovine ili za oko 700.000 barela dnevno, a izvoz je zaustavljen u nekoliko luka, jer sukob između rivalskih političkih frakcija te zemlje oko centralne banke i prihoda od nafte prijeti da naruši četvorogodišnji period relativnog mira.

Libijska Nacionalna naftna korporacija (National Oil Corp – NOC), koja kontroliše naftne resurse u zemlji, saopštila je da je prosječna proizvodnja nafte u srijedu iznosila 591.024 barela, dok je, primjera radi, u julu u toj afričkoj zemlji pumpano oko 1,18 miliona barela dnevno, prenosi Rojters.

Ukupni gubici u protekla tri dana, nakon zatvaranja većine naftnih polja, iznosili su 1.504.733 barela u vrijednosti od oko 120 miliona dolara, dodaje NOC.

Medij navodi da kriza oko kontrole nad Centralnom bankom Libije prijeti novim naletom nestabilnosti u zemlji, koja je podijeljena između istočnih i zapadnih frakcija podržanih od Turske i Rusije. U lukama Es Sidra, Brega, Zueitina i Ras Lanuf juče su zaustavljene izvozne aktivnosti, a nešto ranije su tek četiri broda utovarila po 600.000 barela nafte. Proizvodnja na naftnim poljima koja kontroliše “Vaha Oil Compani”, podružnica Nacionalne naftne korporacije, pala je na 150.000 barela dnevno sa 280.000, a očekuje se i dalji pad.

Proizvodnja je takođe zaustavljena ili smanjena na poljima Šarara, Sarir, Abu Atifel, Amal i Nafora. (Agencije, Foto Pixabay)