BRISEL – Evropska centralna banka (ECB) razmatra da li da ponovo smanji kamatne stope na svom sljedećem sastanku 12. septembra, nakon što je inflacija u evrozoni ovog mjeseca pala na najniži nivo od juna 2021. godine, objavio je  Gardijan.

Kako navodi taj medij, inflacija u uniji jedinstvene valute pala je na 2,2 u avgustu, sa 2,6 odsto u julu i blizu je ciljanih dva odsto ECB-a.

Evropska centralna banka junu je smanjila svoju glavnu kamatnu stopu na 3,75 sa četiri odsto, što je prvi pomak naniže od 2019.

U avgustu je pad inflacije energije imao najveći uticaj na smanjenje evropskog harmonizovanog indeksa potrošačkih cijena, navodi Evrostat.

Bazna inflacija, koja obuhvata i cijene energije, blago je pala sa 2,9 na 2,8 odsto. S druge strane, inflacija usluga porasla je sa četiri na 4,2 odsto nakon što je došlo do poskupljenja u toj oblasti u Francuskoj, za vrijeme Olimpijskih igara u Parizu. Očekivani krug smanjenja kamatnih stopa dolazi pošto je splasnuo nalet povećanja cijena tokom pandemije.

Lanci snabdijevanja bili su poremećeni pandemijskim blokadama, što je dovelo do naglog rasta cijena, prije nego što je rat u Ukrajini izazvao porast cijena energije širom svijeta. (Agencije, Foto ilustracija)