BANJALUKA – Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, u ime Vlade RS, potpisao je danas Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti obnovljivih izvora energije sa dvije kineske firme, saopštilo je resorno ministarstvo.

Kompanije “Zhongbo Group” i “China Power” su na ovaj način “izrazile interes za istraživanje potencijala vjetra i sunca na pogodnim lokacijama u Republici Srpskoj i za izgradnju novih proizvodnih kapaciteta”, prenosi RTRS.

Kako se navodi, prvi projekat koji je predložen u okviru strateške saradnje je izgradnja vjetroelektrane čija će konačna instalisana snaga biti utvrđena nakon dodatnih analiza i izrade studije ekonomske opravdanosti.

Vlada Republike Srpske je predmetnim sporazumom izrazila spremnost da, u skladu sa važećim propisima Republike Srpske, pruži podršku investitoru u realizaciji namjera predviđenih ovim dokumentom.

“Zhongbo Group” ima višedecenijsko iskustvo u izgradnji postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije, proizvodnji građevinskih delova, izgradnji puteva i brzih pruga, izgradnji skladišta u lukama i carinama, kao i međunarodnoj trgovini, a “China Power” je zapravo njihova kompanija koja je osnovana za potrebe realizacije projekata van granica Kine.

Do sada su po sistemu “ključ u ruke” izgradile oko 10 gigavata solarnih postrojenja ukupne vrijednosti oko 3,3 milijarde evra. (RTRS, Foto Pixabay)