PEKING – Njemački proizvođač sportske odeće Adidas saopštio je danas da je započeo istragu zbog navoda o pronevjerama u svojoj kompaniji u Kini.

To je uslijedilo nakon što su kineski državni mediji izvijestili prošle nedjelje da su lokalni rukovodioci optuženi za pronevjeru miliona evra u nepotpisanom pismu uzbunjivača, koji su se predstavili kao zaposleni kineskom Adidasu, prenio je CNN.

Šef odjeljenja za odnose sa medijima u njemačkom gigantu Klaudija Lange navela je da je primila anonimno pismo 7. juna u kojem se ukazuje na potencijalno kršenje pravila u Kini”.

“Adidas trenutno intenzivno istražuje ovo pitanje zajedno sa nezavisnim pravnim savjetnikom“, rekla je ona. Akcije Adidasa su zbog toga pale 3,7 odsto. Kineski državni mediji prenijeli su da je pismo uzbunjivača poslato direktno u njemačko sjedište kompanije prije nego što je podeljeno na društvenim mrežama.

U prijavi se navodi da je viši izvršni direktor u Kini, koji upravlja Adidasovim marketinškim budžetom, pronevjerio milione evra i uzeo ogromne svote u vidu mita od spoljnih reklamnih agencija.

Nekoliko članova izvršnog tima i drugih zaposlenih takođe je umiješano, navodi se u kopiji pisma koje je objavio kineski državni medij. Ukupan promotivni budžet kineskog Adidasa iznosio je 250 miliona evra godišnje, u šta spadaju troškovi posvećeni marketingu, brendiranju i sajmovima. (Agencije, Foto Pixabay)