MOSTAR – Italijanski prevoznik SkyAlps ovog ljeta proširuje svoju prisutnost u regiji pokretanjem šest novih linija iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Osim toga, ima planove za daljnji rast svojih operacija u regiji 2025., piše Biznisinfo.

Kompaniji su nedavno odobrene subvencije za pokretanje letova iz Mostara za Veronu, Rim, Minhen i Bari, koji će započeti krajem aprila i početkom maja.

“Mostar ima ogroman potencijal u poređenju s drugim aerodromima. Nadam se da će kvalitet turista koje ćemo prevoziti ispuniti očekivanja svih. Ovo je, vjerujem, tek početak plodne višegodišnje saradnje”, rekao je Aleks Spinato, generalni direktor SkyAlpsa za zrakoplovstvo i operacije.

Dalje širenje
SkyAlps iduće godine planira daljnje širenje u regiji otvaranjem baze u Mostaru i uvođenjem letova za Štutgart, Beč, Napulj, Palermo i Kataniju, rekao je generalni direktor Aerodroma Mostar Marko Đuzel.

BiznisInfo.ba podsjeća da Croatia Ailrines već leti za Zagreb, a da je potpisan ugovor sa kompanijom Air Serbia koja uvodi letove za Beograd.

Inače, aviokompanija SkyAlps, koja se može pohvaliti flotom od šest turboelisnih aviona Dash 8 sa 76 sjedišta, takođe planira proširiti svoju prisutnost na hrvatskom tržištu. Prevoznik će s letovima između Verone i Brača započeti 8. juna ove godine, a sezonski sedmični let trajaće do 14. septembra.

SkyAlps takođe planira otvoriti letove između Verone i Zadra počevši od 15. juna, koji će letjeti jednom sedmično do 7. septembra. Oni će nadopuniti postojeće sezonske letove između Bolzana i Brača.

Niska potražnja
Prevoznik će ovo ljeto održavati dvadeset redovnih letova sedmično u i iz regije, udvostručivši svoje operacije u odnosu na prošlu godinu. Takođe će održavati niz chartera.

SkyAlps je započeo s radom u junu 2021, u početku je pokrenuo letove kao virtualni avio prevoznik dok nije dobio vlastiti certifikat avio prevoznika u januaru 2023.

Prevoznik planira više nego udvostručiti svoju flotu Dash 8 na četrnaest aviona tokom sljedeće godine, što će mu omogućiti daljnji rast.

Prošle godine avioprevoznik je planirao ući na slovensko tržište s letovima iz Bolzana, Napulja i Pise za Maribor, no usluge su otkazane prije lansiranja zbog niske potražnje, izvijestio je Ex-Yu Aviation News.