VAŠINGTON – Akcije američkog giganta zabave, kompanije Dizni, skočile su za sedam odsto nakon vijesti o rastu profita u periodu od oktobra do decembra 2023. godine i najavi novih projekata, među kojima je i saradnja sa čuvenom gejming kompanijom Epik gejms.

Dizni je u posljednja tri mjeseca 2023. godine zabilježio prihod od 23,55 milijardi dolara koji je otprilike isti kao u istom kvartalu lane i nije oduševio investitore, ali prilagođena zarada po akcija Diznija iznosi 1,22 dolara, dok su analitičari agencije LSEG očekivali 99 centi po dionici, prenosi CNBC.

Platforma Dizni plus koja je pokrenuta krajem 2019. godine je izgubila 1,3 miliona pretplatnika u posljednja tri mjeseca 2023. godine, ali je zbog toga povećan prosečan prihod po korisniku.

Dizni je objavio da će uložiti 1,5 milijardi dolara u kompaniju Epik gejms koja je napravila čuvenu onlajn video igru Fortnajt, što je Diznijeva za sada najveća investicija u industriju video igara.

Obe kompanije će zajedno raditi na stvaranju univerzuma za video igre koji koristi Diznijeve likove i priče o povezati ga sa video igrom Fortnajt.

Diznijeva podružnica ESPN će u jesen 2025. godine pokrenuti novu striming platformu za sportske događaje, najavio je izvršni direktor Diznija Bob Ajger.