VAŠINGTON  – Bijela kuća je saopštila danas da će iskoristiti 50 miliona barela nafte iz američkih strateških rezervi da bi doprinijela smanjenju cijena ovog energenta.
Mjeru čini kombinacija pozajmljivanja i prodaje nafte iz rezervi, a planirano je da bude usklađena sa aktiviranjem strateških rezervi u Kini, Indiji, Južnoj Koreji, Japanu i Velikoj Britaniji, navodi se u saopštenju.

Administracija predsjednika SAD Džozefa Bajdena zatražila je ranije od najvećih kupaca nafte u svijetu da razmotre upotrebu svojih zaliha da bi se oborile globalne cijene ovog energenta.

Potez SAD je odraz frustracije ponašanjem OPEK-a i saveznika ove organizacije, poput Rusije, koji su odbili zahtjeve Vašingtona da ubrzaju proizvodnju nafte u vrijeme kada se svjetska ekonomija oporavlja od pandemije.

CIJENE NAFTE U BLAGOM PADU 

Cijene nafte na svjetskom tržištu danas su u blagom padu nakon što su SAD objavile planove za puštanje oko 50 miliona barela nafte iz svojih rezervi radi smanjenja cijena ovog energenta.

Međutim, analitičari smatraju da će uticaj na cijene, najverovatnije biti kratkoročan nakon višegodišnjih slabih investicija i snažnog oporavka od pandemije.

U Londonu je cijena sirove nafte “brent” iz Sjevernog mora manja za 12 centi ili 0,15 odsto i iznosi 79,58 dolara po barelu.

U NJujorku je cijena svijetle sirove nafte pala za 50 centi ili 0,65 odsto i sada je 76,25 dolara po barelu.

Indija je, takođe, objavila da će osloboditi pet miliona barela nafte iz svojih strateških rezervi. (Srna, Rojters)