BANJALUKA – Republički zavod za statistiku će u periodu od 25. maja do 10. juna 2023. godine sprovoditi anketu “Godišnje istraživanje o zasijanim površinama na kraju proljetne sjetve i procjena prinosa ranih kultura”.

Na teritoriji Republike Srpske, anketom će biti obuhvaćeno oko 3.800 poljoprivrednih gazdinstva, od čega oko 3.360 porodičnih i 420 gazdinstava pravnih lica i preduzetnika. Anketiranje će se obaviti na slučajno odabranom uzorku, telefonskim putem uz pomoć angažovanih ovlaštenih anketara Zavoda.

Ovom statističkom aktivnošću će se, prema definicijama propisanim važećim EU regulativama, metodološkim uputstvima i preporukama Evrostata, prikupiti podaci o površini korišćenog poljoprivrednog zemljišta, ostvarenoj sjetvi i očekivanim prinosima ranih kultura.

Prikupljeni podaci o poljoprivrednim gazdinstvima  su povjerljivi i koristiće se isključivo u statističke svrhe.

“Pozivamo sva poljoprivredna gazdinstva koja su izabrana uzorkom, da prihvate saradnju i daju odgovore ovlaštenim anketarima Zavoda i tako doprinesu uspjehu ove ankete”, saopšteno je iz Zavoda.

Anketa „Godišnje istraživanje o zasijanim površinama na kraju proljetne sjetve i procjena prinosa ranih kultura” predstavlja redovno statističko istraživanje na uzorku koje  se provodi u godišnjoj dinamici.