SARAJEVO – Federalno Ministarstvo energije, rudarstva i industrije pozvalo je rukovodstvo i sindikat ArcelorMittala  iz Zenice da sjednu za sto i dogovore uslove koji će biti na obostranu korist i tako spasu kompaniju.

“Ministarstvo je održalo sastanke sa predstavnicima sindikalnih organizacija metalskog sektora, među kojima je i `Arselor Mital` i sa njenom upravom, i svaki put je dalo punu podršku radničkim pravima, te da sindikat i poslodavac zajedno trebaju doći do kompromisnog rješenja radi razrješenja situacije, odnosno spasa kompanije”, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Predstavnici Samostalnog sindikata radnika ArcelorMittala  upoznali su resornog ministra Vedrana Lakića sa problemima sa kojima se susreću kada je u pitanju poslovanje ove kompanije i njihovoj borbi za novi kolektivni ugovor, s obzirom da je prethodni istekao 31. maja.

Uprava kompanije je upoznala Lakića sa njihovim problemima u radu, prilikom čega su naveli da su uslovi potražnje značajno pogoršani u drugoj polovini godine, kao i da očekuju da će se ovaj negativni ciklus nastaviti.

“Nadamo se da će radnici i Uprava `Arselor Mitala` što prije početi pregovore kako bi se situacija u kompaniji riješila na obostrano zadovoljstvo. Ovim putem urgiramo prema objema stranama da se sastanu i razmotre dalje aktivnosti s ciljem postizanja kompromisa povodom ove veoma teške situacije”, apeluju iz Ministarstva.

Radnici kompanije ArcelorMittal iz Zenice stupili su u generalni štrajk, jer nisu zadovoljni novim kolektivnim ugovorom koji im je ponudio menadžment.

Zadnja ponuda menadžmenta, koju je Sindikat dobio u petak, 17. novembra, neposredno pred početak sjednice Skupštine, nije obuhvatala povećanje koeficijenta plata, ali jeste uvećanje novčanog dijela naknade za topli obrok sa dosadašnjih pet na 6,5 KM, dok su sindikalci tražili da to bude 7,5 KM.

Sindikat je zahtijevao da ukupno primanja radnika procentualno budu uvećana između 25 i 30 odsto.