BANJALUKA – Direktor Hypo Alpe Adria banke Banjaluka Samuel Vlčan rekao je da do danas nema informacija o tome da su ova banka u BiH i njeni klijenti na bilo koji način povezani sa istragom koja se provodi u Austriji, te da će država Austrija uložiti dodatnih 200 miliona KM u Hypo banku u BiH.

On je naglasio da banka ostaje da posluje u BiH snažnije usmjerena na kreditnu podršku stanovništvu i malim i srednjim preduzećima, te da u tom kontekstu menadžment Hypo banke podržava sve aktivnosti pravosudnih organa Austrije, jer je to u najboljem interesu daljeg poslovanja.

“Hypo banka Banjaluka je najveća banka u Republici Srpskoj, šest godina za redom ostvaruje pozitivan rezultat, jedina je banka koja posluje sa kapitalom višim od 200 miliona KM, a sa državom Austrijom, kao vlasnikom, je najsigurnija banka u BiH”, rekao je Vlčan novinarima u Banjaluci.

Ističući da su nadležne institucije u bankarskom sektoru u BiH, od Centralne banke do Agencije za bankarstvo, potvrdile da Hypo banka u BiH posluje u skladu sa propisanim standardima, Vlčan je rekao da dovođenje banke u BiH u vezu sa istragama koje se vode protiv bivše uprave predstavljaju pokušaj da se zastraše njeni klijenti.

“Država Austrija u narednim mjesecima uložiće dodatnih 200 miliona KM u Hypo Alpe Adria banku AD Banjaluka i Hypo Alpe Adria banku AD Mostar”, potvrdio je Vlčan.

On je dodao da Hypo banka AD Banjaluka namjerava da u narednom periodu tržištu RS, prvenstveno građanima i malim i srednjim preduzećima, ponudi 40 miliona KM sa fiksnom i povoljnom kamatnom stopom i neke kreditne linije bez žiranata.

Vlčan je naglasio da je Hypo banka u BiH od privatizacije do danas uložila više od 2,5 milijardi KM, te da namjerava da ostane najveći kreditor privrede RS.

Na pitanje novinara da li je posljednjih dana zabilježeno povlačenje depozita građana, Vlčan je odgovorio da banka prati stanje i da do toga nije došlo, te naglasio da je štednja građana u ovoj banci samo u julu mjesecu porasla za dva miliona KM.

On je naglasio da je nedostatak kapitala trenutno najveći problem privrede u BiH, te da su kamate na kredite previsoke i da je u tom kontekstu uloga bankarskog sektora veoma važna.

Izvor Agencije