BANJALUKA – Fabrika obuće „Bema” iz Banjaluke odlučila je da „obuje” rudare iz Čilea, koji su 69 dana proveli zatrpani u rudniku San Hoze na severu ove južnoameričke države. Banjalučki obućari napraviće, naime, po par kožnih cipela za rudare, njihove supruge i devojke, ali i za čileanskog predsjednika Sebastijana Pinjeru i njegovu suprugu.

Tehnički direktor „Beme" Marinko Umićević kaže da se rukovodstvo fabrike na ovakav potez odlučilo kako bi izrazilo podršku hrabrim čileanskim rudarima. On ističe i da poklon zaslužuje i predsednik Čilea, koji je pokazao nesebično zalaganje tokom akcije spasavanja ljudi iz zatrpanog rudnika.

– Već smo ostvarili kontakt s Ambasadom Čilea u Beogradu i saopštili im našu nameru. Službenici ambasade su ostali zatečeni ponudom, jer im se apsolutno niko iz Evrope nije javio s idejom da podrži i pomogne rudarima – kaže Umićević.

Naš sagovornik dodaje da je prosto neverovatno kako se niko iz Evrope nije setio da na neki način pomogne rudarima, jer je reč o planetarnom događaju koji je top-tema svugde u svetu.

– RS je pokazala da nije imuna na patnje ljudi, ma gde živeli i ma kojoj rasi, naciji i narodnosti pripadali – kaže Umićević.

Prema njegovim rečima, posle strahota koje su preko dva meseca proživljavali zatrpani na dubini od skoro 700 metara, rudari zaslužuju da u novi život krenu u novim cipelama.

Macura: Odličan marketinški potez!

Profesor marketinga na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci Perica Macura kaže da je odluka banjalučke „Beme" da rudarima i predsedniku Čilea napravi i pokloni cipele odličan marketinški potez i za njih i za Republiku Srpsku.

– Pošto će se o sudbini čileanskih rudara sigurno još dugo govoriti i pisati u medijima, ovo je prilika da se mnogo dalje od ovih prostora sazna za „Bemu". Banjalučka fabrika se u ovom slučaju može posmatrati kao predstavnik Srpske, koja je na jedan izuzetno emotivan način reagovao na najnovija dešavanja u Čileu. Naravno da se ne sme zanemariti faktor humanosti, što je prvenstveno bio motiv rukovodstva fabrike da pokrene akciju pomoći hrabrim čileanskim rudarima – kaže Macura.

– S obzirom na to da su mnogi od njih sigurno sumnjali da će biti spaseni, naš poklon bi se mogao okarakterisati kao „cipele za novi početak". Zato smo odlučili da za njih i njihove supruge napravimo elegantne cipele od kozje, tzv. ševro kože, jer je ona jedna od najkvalitetnijih za izradu obuće. Pretpostavljamo da će oni još dugo biti jedna od glavnih tema kako čileanske, tako i svetske javnosti i da će često biti pozivani na neke javne skupove. E, za te prilike ne treba više da se sekiraju šta će da obuju, jer će za to da se pobrine „Bema" – kaže Umićević.

On dodaje da su vlasnici „Beme" Martin Žilnik i Benjamin Fugina, u dogovoru sa rukovodstvom banjalučke fabrike obuće, bez razmišljanja odlučili da po jedan par cipela poklone i predsedniku Čilea Pinjeru i njegovoj supruzi.

– On je pokazao kako bi pravi predsednik trebalo da se ponaša prema svojim građanima. Pinjera je dočekao svakog od izvučenih rudara, zagrlio ga i izrazio zadovoljstvo zbog njihovog spasavanja. Za razliku od njega, koji će na poklon dobiti cipele, neki manje popularni predsednici u svetu su njima gađani – kaže Umićević.

„Bema", objašnjava naš sagovornik, trenutno očekuje informacije iz čileanske ambasade u Beogradu o brojevima obuće koje nose rudari, njihova supruga i čileanski predsednički par.

– Kad nam jave te pojedinosti, odmah ćemo se baciti na izradu cipela. Posao će biti završen najdalje do kraja decembra – tvrdi Umićević.

Po(r)uka za svet

On ističe i da nije mogao ni da pretpostavim koliko će ova akcija proći zapaženo kako kod domaćih, tako i kod stranih medija.

– Mnogi su kontaktirali sa nama kako bi proverili šta nas je motivisalo na ovaj potez. Znamo da smo ispravno postupili i da će naši pokloni obradovati čileanske rudare i njihovog predsednika – kaže Umićević.

On ne poriče da će izrada obuće za čileanske rudare i predsednika Pinjeru biti dobra reklama za banjalučku fabriku obuće „Bema", ali naglašava da je odluka njenog rukovodstva o pravljenju obuće za čileanske heroje motivisana prvenstveno humanim pobudama.

– Drago mi je što ćemo na ovaj način u svet poslati poruku da je Srpska jedina u Evropi koja saoseća sa čileanskim rudarima i koja se iskreno raduje njihovom spasavanju – zaključio je Umićević.

Izvor Agencije