LONDON – Banka Engleske (BoE) procijenila je da će britanska ekonomija u četvrtom tromesečju pasti za 2,0 posto zbog novih korona mjera zatvaranja zemlje, te da će u cijeloj 2020. godini recesija iznositi rekordnih 11 procenata, što je više od minus 9,5 odsto koliko je predviđala u martu.

“Ekonomski izgledi su i dalje vrlo neizvjesni. Zavise od razvoja pandemije i mjera preduzetih radi zaštite javnog zdravlja, kao i od suštine i prelaska na nov trgovinski aranžman između Evropske unije i Ujedinjenog Kraljevstva”, saopšteno je iz britanske centralne banke, prenosi Rojters.

Banka je zadržala referentnu kamatnu stopu na 0,1 posto, a odlučila je i da poveća svoj ionako ogroman program podsticaja putem kupovine obveznica za više od očekivanih 150 milijardi funti (195 milijardi dolara), pripremivši se za ekonomsku štetu od novog zatvaranja zbog korona virusa i očitog rizika od Bregzita .

BoE je povećala obim svog programa kupovine obveznica na 895 milijardi funti, što je za 50 milijardi funti više nego što je očekivala većina ekonomista u anketi Rojtersa.

Ovaj potez centralne banke dolazi samo dan nakon što je Engleska uvela četvoronedjeljno zatvaranje kako bi obuzdala drugi talas Kovida-19, koji sada dnevno odnosi isto onoliko života Britanaca kao u maju.

Centralna banka sada očekuje da će britanska ekonomija tek u prvom kvartalu 2022. godine nadmašiti nivo na kom je bila pre pandemije, dok je ranije predviđala da će oporavak biti završen do kraja 2021.

Prema procjeni BoE, bruto domaći proizvod zemlje će u prvom kvartaluiduće godine vjerovatno zabilježiti pad od 1,0 odsto, zbog mera zatvaranja u posljednjem tromjesečju ove godine.

Stopa nezaposlenosti bi, po novim projekcijama, trebalo da dostigne vrhunac od 7,75 posto u drugom kvartalu sledeće godine, što je znatno više od poslednjeg pokazatelja od 4,5 procenata, navodi BoE.

Bruto domaći proizvod Britanije će 2021. godine vjerovatno porasti za 7,25 posto, odnosno manje od prethodne prognoze od 9,0 procenata.

Dvogodišnja prognoza inflacije je zadržana na nepromijenjenom nivou od 2,0 odsto, što je ciljana stopa centralne banke.

Funta je porasla prema dolaru i evru nakon saopštenja BoE, dok su prinosi na obveznice pali.