BANJALUKA – Bruto domaći proizvod (BDP) RS porastao je u 2013. za 2,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu, objavio je Zavod za statistiku RS.

text

Pozitivne stope zabilježene su u većini djelatnosti, a najveći rast je ostvaren u oblasti poljoprivrede, šumarstva i ribolova za 8,8 odsto i u prerađivačkoj industriji od 6,8 odsto. S druge strane u građevinarstvu je zabilježen pad od 2,6 odsto, dok je u poslovanju sa nekretninama minus bio 0,8 procenata.

Prema podacima Zavoda za statistiku, rast BDP-a RS u prvom kvartalu prošle godine iznosio je 1,9 odsto, u drugom 2,4 odsto, u trećem 1,9, dok je u četvrtom tromjesečju zabilježen rast od dva odsto u odnosu na isti period 2012. godine.

Predstavnici Privredne komore RS su rekli da je pozitivno što je zabilježen rast BDP-a.

– Pozitivno je što je zabilježen rast, ali to je još nedovoljno za snažniji oporavak privrede. Bitna je i godina sa kojom se porede podaci, a znamo kakva je bila 2012. Ipak uz mjere koje su najavljene očekujem da pozitivni trendovi budu nastavljeni i u ovoj godini – naglasio je potpredsjednik Privredne komore RS Mihajlo Vidić i dodao da je za značajniji oporavak potrebna stopa rasta BDP-a od najmanje četiri odsto.

Direktor Instituta za edukaciju u Spoljnotrgovinskoj komori BiH Duljko Hasić je rekao da su pozitivni pomaci napravljeni, ali da izostaje puni efekat.

– Pozitivni pomaci jesu napravljeni, ali je problem što nije došlo do novog zapošljavanja i investicija. Da bi se ostvarili značajniji rezultati, stope rasta moraju iznositi od pet do sedam odsto – kazao je Hasić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da rast BDP-a od 2,1 odsto nisu zabilježile mnoge zemlje u regionu.

„Rast BDP-a je bio moguć zato što smo radili i što je Vlada, koja danas veoma dobro funkcioniše, preuzela dužnost u teškom trenutku i dala valjane odgovore“, rekao je Dodik, naglasivši da je ponosan što je Srpska dokazala da je stabilna i da narod može biti spokojan