NJUJORK/PARIZ – U Francuskoj je BDP u posljednjem kvrtalu 2022. godine neočekivano porastao za 0,1 odsto.

Prema pisanju Blumberga, Francuska je izbjegla kontrakciju krajem 2022. godine, otklanjajući zabrinutost zbog pada druge ekonomije u evrozoni, iako bi EU i dalje mogla da se suoči sa recesijom.

BDP u Francuskoj porastao je najviše zahvaljujući investicijama i neto trgovinom, saopštila je danas statistička agencija Insee.

Brojke za cijelu evrozonu treba da budu objavljene u 11 časova. Analitičari vide malu kontrakciju.

Evrozona koja se 1. januara proširila na 20 zemalja kada se Hrvatska pridružila, bori se sa rekordnom inflacijom izazvanom porastom cijena energije izazvanim ratom.

Vlade su nastojale da nadoknade štetu za domaćinstva i firme dajući milijarde evra pomoći, a na smirivanje energetskog tržišta uticala je i blaga zima.

Francuska inflacija se ubrzala u januaru pošto je vlada povukla neke mjere za ograničavanje troškova energije i skočile cijene hrane.

Dodaje se da je Francuska prošle godine zabilježila jednu od najnižih stopa inflacije u evrozoni – sedam odsto, a nakon što je vlada krenula brže od drugih da ograniči povećanje cijena energije. Francuska Agencija za statistiku Insee predviđa i da će nacionalna mjera inflacije početi da se smanjuje tek od marta. (Tanjug)