BEČ – Austrijska prijestolnica pokrenula je novu akciju sprječavanja nastanka otpada, ovaj put u gastronomskim objektima.

Gosti se podstiču na korištenje višekratnog posuđa pri konzumaciji jela.

Posljednjih godina zavladao je trend hranjenja van kuće, pa se korištenjem jednokratnog suđa i pribora povećao i otpad, kako kod kuće tako i na radnom mjestu.

Ugostiteljski objekti u glavnom gradu Austrije sada posebnim naljepnicama informišu svoje goste, kako im hranu koju su naručili za ponijeti mogu poslužiti i u višekratnom suđu.

Tako se udio jednokratnog posuđa i pribora znatno smanjuje, a gosti restorana mogu izabrati ekološki prihvatljivu alternativu.

Žuta naljepnica ukazuje na to da gosti mogu donijeti svoje višekratno suđe, u koje im se može poslužiti hrana, dok zelena naljepnica označava da posjetioci mogu ponijeti jelo u višekratnom suđu u vlasništvu restorana.

Naljepnice se izdaje u formatu A5 i besplatne su, a restorani ih mogu izložiti i na stolovima svojih objekata. Pojedini restorani nude i mogućnost dostave hrane u višekratnom posuđu.

U Beču je još 2011. zakonski propisano korištenje višekratnog suđa na većini događaja.

Velike manifestacije poput filmskog festivala ili zimskog klizališta na trgu ispred gradske vijećnice uspješno se održavaju uz korištenje višekratnog suđa od nehrđajućeg čelika i polipropilena. (Swot, Foto Christian Stemper/ WienTourismus)