​Iako evropski i svjetski zvaničnici i pojedini ekonomski autoriteti umiruju javnost i tvrde da su banke otpornije na krizu nego 2008. godine, investitori su i dalje u panici, i to nakon što su propale dvije američke banke, a treća “Kredi Svis” zapala u ozbiljne probleme.

Poslije propasti banke “Silicijumska dolina”, a kasnije i Signature bank, panika koja je zavladala produbila je krizu koja se prelila i u Evropu gdje su akcije bankarskog sektora pale za više od šest posto. Pad akcija “pogurali” su problemi u koje je zapala švajcarska banka “Kredi Svis” i to nakon što je predsjednik Saudijske nacionalne banke u intervu rekao da neće povećati svoj udio u toj banci.

“Odgovor je apsolutno ne, iz mnogo razloga. Navešću najjednostavniji razlog, koji je regulatorni i zakonski. Sada posjedujemo 9,8 posto banke, ako pređemo više od 10 odsto, sve vrste novih pravila počeće da se primjenjuju na naše poslovanje. Bilo da je riječ o našem ili evropskom regulatoru ili švajcarskom regulatoru”, rekao je Amar Al Kudairi.

Odmah nakon ove njegove izjave akcije švajcarske “Kredi Svis” banke počele su da padaju i juče su bile niže za više od 24 posto. Krdi Svis nekada veliki igrač na Volstritu, pokušao je da umiri javnost, međutim to nije bilo dovoljno.

Još ranije, niz pogrešnih koraka dovelo je do narušavanja bankarske reputacije kod klijenata i investitora, a sve se pokušalo riješiti otpuštanjem nekokoliko najvažnijih rukovodilaca banke, u čemu se naravno nije uspjelo. Samo prošle godine klijenti iz “Kredi Svis” povukli su 123 milijarde švajcarskih franaka, odnosno 133 milijarde dolara, uglavnom u četvrtom kvartalu.

Na kraju banka je prijavila gošnji neto gubitak od skoro 7,3 milijarde franaka, što je 7,9 milijardi dolara, najveći od globalne finansijske krize 2008. godine.

“Kada vodeći investitori kažu-više nećemo da ulažemo novac, tada nastaje još veća kriza. Situacija u evropskim bankama je još kritičnija, jer se kriza preliva iz Amerike. Ljudi prate situaciju, jer strahuju od mogućih problema u Evropi. Miriše na 2008. godinu i krah banke Liman Braders. Zato monig sada igraju na sigurno i ne izlažu se riziku”, rekao je Robert Halver, analitičar Bader banke u Frankfurtu, a prenose agencije.

Mnogi evropski zvaničnici u nekoliko navrata ističu da je situacija pod kontrolom i da građani nemaju razloga za brigu jer su pojačani nadzori finansiskog sistema kakav nije postojao na početku finansijske krize iz 2008. godine.

“Evropske banke imaju mnogo veći stepen likvidnost i solventnosti”, rekao je Pedro Snačez, premijer Španije.

Nakon značajnog pada, posebno akcija “Kredi Svis” koje su bile na minimumu u srijedu, akcije ove banke danas u pretprodajnom trgovanju skočile su za najmanje 30 posto i to nakon što je kompanija obezbijedila 54 milijarde dolara od Centralne banke Švajcarske.

U svom saopštenju, rano jutros, Kredit Svis banka navela je da će iskoristiti opciju da se zaduži kod centralne banke u iznosu od 50 milijardi švajcarskih franaka, što je oko 54 milijarde dolara.

Ipak, analitičari JP Morgana kažu da zajam od Centralne banke Švajcarske neće biti dovoljan da umiri zabrinutost investitora, a kao najvjerovatniji sihod vide preuzimanje Kredi Svis banke. (Nezavisne)