VAŠINGTON – Američka ekonomija se razvija skromnim tempom u većini regiona u SAD od početka aprila, objavile su danas Federalne rezerve (Fed) u svom istraživanju u biltenu pod “Bež knjiga”.

Američka centralna banka dalje ističe da je “potrošnja na malo bila ujednačena do blagog rasta, što odražava nižu potrošnju i povećanu osjetljivost na cijene među potrošačima”, prenosi Blumberg.

Fed u izvještaju dodaje da je zaposlenost rasla blagim tempom, pri čemu je osam od 12 okruga prijavilo zanemarljivo do skromno povećanje broja novih radnika. Nekoliko okruga je navelo rast plata na nivou od prije pandemije ili tendenciju kretanja ka tim vrijednostima.

Najnovije izdanje “Bež knjige” sastavila je banka Federalnih rezervi Dalasa koristeći informacije prikupljene 20. maja ili prije toga, a izvještaj sadrži informacije o uslovima poslovanja u svakom od 12 federalnih okruga.

Grupa zvaničnika Feda, računajući predsjednika Džeroma Pauela, ponovila je poslednjih nedjelja da američka centralna banka mora da bude strpljiva sa sljedećim političkim mjerama i da sačeka još dokaza da inflacija nastavlja da jenjava, prije nego što donese odluku o snižavanju referentnih kamatnih stopa, koje su na nivou između 5,25 i 5,5 odsto.