BANJALUKA – Zbog stečaja, gašenja preduzeća ili kao tehnološki višak u Srpskoj je ove godine bez posla ostalo više od 1.700 radnika, što znači da otkaz u prosjeku mjesečno dobije oko 170 ljudi.

Pomoćnik direktora Zavoda za zapošljavanje RS Đorđe Marčeta rekao je da u Srpskoj trenutno ima više od 140.000 nezaposlenih.

– Prema posljednjim podacima, na evidenciju Biroa za zapošljavanje zbog stečaja se prijavilo 534 lica, a zbog prestanka rada poslodavca 296 lica, dok je kao razlog prijave na Biro 891 stanovnik naveo otkaz kao tehnološki višak – istakao je Marčeta.

On je naglasio da se zbog prestanka rada na određeno vrijeme na evidenciji Zavoda u novembru nalazilo 648 stanovnika, dok je zbog sporazumnog prekida radnog odnosa između poslodavca i radnika prijavljeno 836, a sporazumnom izjavom radnika i poslodavca o prekidu radnog odnosa 281 lice.

Dodao je da je u ovoj godini u Republici Srpskoj zaposleno 23.576 stanovnika, što je za 2.499 lica više u odnosu na isti period prošle godine.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Ranko Milić rekao je da je stanje, kada je riječ o zapošljavanju i broju nezaposlenih u Srpskoj, dosta alarmantno, te da je neophodno preduzeti konkretne mjere da bi se smanjio pad uposlenosti privrednih subjekata i sačuvala postojeća radna mjesta.

– Postoje pozitivni signali. Sa predstavnicima Vlade RS dogovorili smo da u idućem periodu jedan od najznačajnijih ciljeva bude stabilizacija zaposlenosti i rješavanje problema u ovoj oblasti – kazao je Milić.

On je naglasio da, kada je riječ o nezaposlenosti i gubitku posla, treba da se prikaže realno stanje, kako bi se uočili problemi i pronašlo odgovarajuće rješenje.

– Neki radnici već godinama ne primaju plate, jer čekaju rješenja za privatizovana preduzeća, ili čekaju da se nešto pozitivno desi. Tako mnoge firme nisu u stečaju, ali ne rade, dok radnici ispaštaju, jer nemaju nikakva primanja – rekao je Milić.

Stručna sprema

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS trenutno se nalazi oko 39.000 nekvalifikovanih stanovnika, polukvalifikovanih je 3.800, kvalifikovanih više od 53.000, a sa srednjom stručnom spremom 36.768 lica. Nezaposlenih stanovnika sa VKV spremom u Srpskoj ima 1.682, dok je 2.410 nezaposlenih sa višom stručnom spremom.

– Bez posla sa visokom stručnom spremom u RS je 5.960 stanovnika, kao i 98 magistara, te tri doktora nauka – istakao je Marčeta.

Izvor Agencije